Maia Sandu ar trebui să-și ceara scuze de la jurnalistă

spot_img

Dionis Cenusa vine cu o analiză a prestației Maiei Sandu de la emisiunea ”Moldova în direct” de la Moldova 1, in cadrul primei participari in calitate de presedinte ales, Maia Sandu a scos in evidenta cateva lucruri:

1. Inainte de toate, modul cum a vorbit cu jurnalista a aratat o neincredere fata de jurnalista sau chiar fata de televiziune. A refuzat sa raspunda la unele intrebari, chiar daca tin de atributiile sale de politica externa, cum va fi viitoarea relatie cu NATO. Acest tip de subiecte intra in competenta imediata a presedintelui.

Nemerenco: Europa a scăpat de sub control?

2. Sandu a dat de inteles ca niciun fel de intalniri bilaterale cu cei de la Tiraspol nu va initia. Dansa a spus ca nu se va intalni cu cei care nu respecta integritatea nationala. Dar la intrevederile in formatul 5+2 vor veni oficiali din regiunea separatista. Nu este clar daca Sandu va fi la fel de principiala in cazul intrevederilor multilaterale dupa cum se arata fata de dialoguri bilaterale cu cei de la Tiraspol.

3. Multe aspecte s-au discutat nu despre ce urmeaza sa faca Sandu in calitate de presedinte, dar cat de rea a fost Presedintia lui Dodon. Este neclar daca noul presedinte a iesit definitiv din dispozitia campaniei electorale.

Tusa suspectă a președintelui (Video)

4. Sandu a afirmat ca va promova reforme structurale, iar institutiile care se vor opune vor pleca. Dar declansarea alegerilor anticipate sau numirea unui nou guvern necesita dialog cu cei care populeaza actualul legislativ. Deocamdata nu exista un plan clar pe care Maia Sandu il poate pune in functiune. Inca nu.

5. Presedintele ales a insinuat ca jurnalista Tatiana Gherța ar fi manipulat datele dintr-un raport scris de colegii mei de la Expert-Grup. In mod intentionat m-am uitat inca o data peste cele scrise de Adrian Lupusor si Stas Madan ca sa vad cine induce in eroare opinia publica, jurnalista sau Maia Sandu. Asadar, colegii mei au constatat ca programul lui Sandu implica costuri considerabile, care creeaza probleme de fezabilitate. Acelasi lucru l-a intrebat Tatiana Gerta. Asadar, cred ca Maia Sandu ar trebui sa isi ceara scuze de la jurnalista, deoarece colegii mei au scris negru pe alb urmatoarele:

“În același timp, fezabilitatea generală a programului rămâne discutabilă. Estimările noastre realizate în baza cifrelor din Program, dar și a includerii unor ipoteze pentru obiectivele care nu au indicat cifrele ce se doresc atinse, arată că nevoia de finanțare a angajamentelor electorale pentru mandatul de patru ani se ridică la 50-55 miliarde lei. Acest efort financiar înseamnă circa 5-5,5% din PIB-ul estimat pentru perioada 2021-2024 și aproximativ 15-17% din bugetul public național pentru același orizont de timp. Comparativ cu Igor Dodon, programul electoral al căruia este de peste două ori mai costisitor (circa 120 miliarde MDL sau 10-11% din PIB), programul Maiei Sandu pare mai aproape de realitatea și constrângerile buget. Cu toate acestea, finanțarea într-un asemenea cuantum a programului prezidențial este mai degrabă nesustenabilă din perspectiva bugetului public, chiar și în condițiile unui climat macroeconomic favorabil, a unui grad sporit de absorbție a asistenței externe pe care prezidențiabila Maia Sandu pune mare accent, dar și a unei coabitări reușite cu celelalte puteri din stat. Această concluzie este susținută atât de evoluțiile anterioare ale bugetului, cât și de specificul structurii bugetului public, dominat de cheltuieli de personal și plăți sociale, care oferă puțin spațiu de manevră pentru alte programe de anvergură.”

Va trebui să trăim cu noi restricţii severe

P.S. Eu inteleg ca Maia Sandu, dar si multi din opozitia pro-europeana, in general, considera ca societatea civila este partizana si ii idealizeaza. Totusi, multe organizatii non-guvernamentale produc analize obiective. Acest caz il contrazice pe Socialistul Bogdan Tirdea, care ne califica pe noi, cei din societatea civila, drept “agenti externi”.

Pentru o guvernare reusita, politicienii noi ca si cei vechi urmeaza sa invete sa asculte critica constructiva.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica