Maia Sandu ar trebui să-și ceara scuze de la jurnalistă

Dionis Cenusa vine cu o analiză a prestației Maiei Sandu de la emisiunea ”Moldova în direct” de la Moldova 1, in cadrul primei participari in calitate de presedinte ales, Maia Sandu a scos in evidenta cateva lucruri:

1. Inainte de toate, modul cum a vorbit cu jurnalista a aratat o neincredere fata de jurnalista sau chiar fata de televiziune. A refuzat sa raspunda la unele intrebari, chiar daca tin de atributiile sale de politica externa, cum va fi viitoarea relatie cu NATO. Acest tip de subiecte intra in competenta imediata a presedintelui.

Nemerenco: Europa a scăpat de sub control?

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

2. Sandu a dat de inteles ca niciun fel de intalniri bilaterale cu cei de la Tiraspol nu va initia. Dansa a spus ca nu se va intalni cu cei care nu respecta integritatea nationala. Dar la intrevederile in formatul 5+2 vor veni oficiali din regiunea separatista. Nu este clar daca Sandu va fi la fel de principiala in cazul intrevederilor multilaterale dupa cum se arata fata de dialoguri bilaterale cu cei de la Tiraspol.

3. Multe aspecte s-au discutat nu despre ce urmeaza sa faca Sandu in calitate de presedinte, dar cat de rea a fost Presedintia lui Dodon. Este neclar daca noul presedinte a iesit definitiv din dispozitia campaniei electorale.

Tusa suspectă a președintelui (Video)

4. Sandu a afirmat ca va promova reforme structurale, iar institutiile care se vor opune vor pleca. Dar declansarea alegerilor anticipate sau numirea unui nou guvern necesita dialog cu cei care populeaza actualul legislativ. Deocamdata nu exista un plan clar pe care Maia Sandu il poate pune in functiune. Inca nu.

5. Presedintele ales a insinuat ca jurnalista Tatiana Gherța ar fi manipulat datele dintr-un raport scris de colegii mei de la Expert-Grup. In mod intentionat m-am uitat inca o data peste cele scrise de Adrian Lupusor si Stas Madan ca sa vad cine induce in eroare opinia publica, jurnalista sau Maia Sandu. Asadar, colegii mei au constatat ca programul lui Sandu implica costuri considerabile, care creeaza probleme de fezabilitate. Acelasi lucru l-a intrebat Tatiana Gerta. Asadar, cred ca Maia Sandu ar trebui sa isi ceara scuze de la jurnalista, deoarece colegii mei au scris negru pe alb urmatoarele:

“În același timp, fezabilitatea generală a programului rămâne discutabilă. Estimările noastre realizate în baza cifrelor din Program, dar și a includerii unor ipoteze pentru obiectivele care nu au indicat cifrele ce se doresc atinse, arată că nevoia de finanțare a angajamentelor electorale pentru mandatul de patru ani se ridică la 50-55 miliarde lei. Acest efort financiar înseamnă circa 5-5,5% din PIB-ul estimat pentru perioada 2021-2024 și aproximativ 15-17% din bugetul public național pentru același orizont de timp. Comparativ cu Igor Dodon, programul electoral al căruia este de peste două ori mai costisitor (circa 120 miliarde MDL sau 10-11% din PIB), programul Maiei Sandu pare mai aproape de realitatea și constrângerile buget. Cu toate acestea, finanțarea într-un asemenea cuantum a programului prezidențial este mai degrabă nesustenabilă din perspectiva bugetului public, chiar și în condițiile unui climat macroeconomic favorabil, a unui grad sporit de absorbție a asistenței externe pe care prezidențiabila Maia Sandu pune mare accent, dar și a unei coabitări reușite cu celelalte puteri din stat. Această concluzie este susținută atât de evoluțiile anterioare ale bugetului, cât și de specificul structurii bugetului public, dominat de cheltuieli de personal și plăți sociale, care oferă puțin spațiu de manevră pentru alte programe de anvergură.”

Va trebui să trăim cu noi restricţii severe

P.S. Eu inteleg ca Maia Sandu, dar si multi din opozitia pro-europeana, in general, considera ca societatea civila este partizana si ii idealizeaza. Totusi, multe organizatii non-guvernamentale produc analize obiective. Acest caz il contrazice pe Socialistul Bogdan Tirdea, care ne califica pe noi, cei din societatea civila, drept “agenti externi”.

Pentru o guvernare reusita, politicienii noi ca si cei vechi urmeaza sa invete sa asculte critica constructiva.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica