Ion Chicu: „Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 este orientată prioritar spre susținerea domeniului medicinei”

spot_img

Premierul Ion Chicu a participat la ședința tradițională cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Principalul subiect de pe agenda discuțiilor a fost examinarea și aprobarea, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, dar și a celor trei proiecte ale bugetelor anuale: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: „Astăzi le vom examina și, sper, le vom vota pentru a le remite Parlamentului pentru aprobare. Proiectul este un produs comun al tuturor celor care sunt interesați ca țara, în anul 2021, să aibă o politică bugetar fiscală cât mai relevantă pentru situația în care ne aflăm.”

Prioritar, politica bugetar fiscală pentru anul 2021 vine în susținerea domeniului medicinei, care, din cauza pandemiei, este ramura cea mai solicitată și afectată.

„În medicină vor fi cele mai mari alocări și majorări atât sub aspect de remunerare a muncii personalului medical, cât și pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a sistemului medical. Doar majorarea salariului cu 30% care este preconizată pentru 1 ianuarie 2021, cumulat cu cea de la 1 septembrie 2020, va costa bugetul de stat 2 miliarde de lei. Este un efort al societății pentru a stimula medicii noștri să rămână în țară și să ne salveze”, a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul a menționat că pentru anul viitor, Guvernul vine și cu propuneri care oferă autorităților publice locale mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetar fiscală. În același timp, vor fi continuate investițiile masive în infrastructură, atragerea investitorilor în teritoriu și asigurarea unei predictibilități pentru aceștia. „Guvernul vine cu propuneri care oferă mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetului. Noi vrem să asigurăm o previziune pentru investitori. Investitorii vor să știe care vor fi taxele nu doar pentru anul curent, dar și peste 2-3 ani”, a explicat premierul.

Agenda din această săptămână prevede și participarea șefului Executivului la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU, dedicată COVID-19. Premierul a subliniat încă o dată necesitatea ca cetățenii să respecte cu strictețe regulile antiepidemice, în contextul în care pandemia face tot mai multe victime la nivel local, regional, dar și global. Numai în ultimele zile numărul celor infectați la nivel mondial depășește cifra de 700 de mii pe zi.

„Locurile în spitale sunt la limită. Pe parcursul săptămânii curente ne propunem să activăm suplimentar câteva zeci de locuri noi în instituțiile medicale. Din păcate, problema principală este lipsa personalului medical. Noi am mobilizat deja toate rezervele – studenți, medici rezidenți, astfel, mai departe putem identifica spații, paturi, echipament, însă oameni în domeniul medical nu sunt. Rugăm oamenii să fie responsabili și să se conformeze noilor restricții”, a adăugat premierul Chicu.

Șeful Guvernului s-a referit și la restricțiile impuse de starea de urgență, care intră în vigoare de astăzi și care afectează în mare parte oamenii de cultură: „Regret mult că activitățile concertistice, culturale și teatrale vor fi suspendate în această perioadă. Oamenii de cultură care lucrează în structurile statului și care au contribuit la bugetul de stat vor continua să primească salarii indiferent dacă susțin spectacole sau nu. Este important ca fiecare din aceste valori culturale ale țării să rămână vii, să nu pierdem pe nimeni în această perioadă. Îmi cer scuze de la oamenii de cultură și le mulțumesc pentru înțelegere.”

În ceea ce privește starea bugetară pentru luna noiembrie 2020, Ion Chicu a declarat că toate angajamentele au fost onorate, iar veniturile din taxe și impozite în această lună sunt cu 12% mai mult decât au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi PA Media/DPA. Într-un articol pentru Wall Street Journal, Truss a salutat leadership-ul istoric al SUA care "a ţinut afară cu succes ameninţarea comunistă din partea Uniunii...

România susține adoptarea în decembrie a deschiderii negocierilor de aderare a Moldovei

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat, luni, la deschiderea evenimentului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, că România susține negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina cu UE. În cadrul discursului său, Luminița Odobescu a prezentat poziţia României de susţinere a procesului...

Dinu Plîngău: Cei din PAS trebuie să-și modifice comportamentul

„Dacă cei din PAS vor să obțină măcar 30 de mandate la viitoarele alegeri, atunci trebuie să-și modifice comportamentul”. Această opinie a fost exprimată de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Totodată, Dinu Plîngău...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica