Deputații nu au amendamente la politica bugetar-fiscală pentru 2021

Deputații PDM, PPDA PAS, declară public că nu vor susține proiectele propuse de Guvern cu referire la Bugete și politica-fiscală pentru 2021.

Vorbim aici de creșterea salariile, pensiilor și de locuri de muncă – măsuri practice. Aceasta vizează direct bunăstarea cetățenilor.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Unii deputați continuă să facă politică prin mesaje populiste, cerând retragerea proiectelor din Parlament. În loc să vină cu propuneri și soluții pentru mediu de afacere, pentru cetățeni, pentru dezvoltării Republicii Moldova în condițiile critice din regiune și din lume, dar și cu o perspectivă rezervată.

Deputații fac politică și nu au idei pentru a veni cu amendamente de îmbunătățire a politicii bugetar-fiscale. Politicienii vin ca de obicei cu speculații nu cu soluții.

Încă nu a ajuns să fie examinată în plen, dar deja provoacă discuții aprinse printre partidele parlamentare. Politica fiscală, ce prevede plafonarea taxelor locale, este mărul discordiei de această dată. Partidul Socialiștilor a anunțat că va susține în totalitate prevederile legilor principale ale țării, politica fiscală și bugetul de stat petru 2021, avizate deja de către Guvernul Ion Chicu. Foștii lor parteneri de coaliție, democrații, spun că nu vor vota plafonarea taxelor locale, iar Platforma DA cere amânarea examinării acestei legi pentru o altă săptămână, scrie UNIMEDIA.

Deputații planifică să voteze măsuri practice pentru cetățenii care vor să revină acasă

Primul ministru a anunțat încă de luni că începe săptămâna „patimilor bugetar-fiscale”. Executivul s-a întrunit în ședință și a aprobat legea bugetului de stat și Politica Fiscală pentru anul 2021 și le-a remis Legislativului pentru examinare. Ultima stabilește plafonarea taxelor locale, ceea ce a provocat multe nemulțumiri pe scena politică. Guvernul face trimitere la solicitările mediului de afaceri, care se plâng că unii primari abuzează de taxa locală și stabilesc sume exorbitante, din motive personale și nu doar.

Deputații PSRM au anunțat că sprijină proiectele principalelor legi bugetar-fiscale ale țării, după ședința fracțiunii parlamentară cu participarea președintelui în funcție, Igor Dodon.

„Aceste legi importante trebuie adoptate până la sfârșitul anului, pentru a fi promulgate și să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021. Ar fi o mare iresponsabilitate față de cetățeni să lăsăm țara fără principalele legi financiar-bugetare. Cu atât mai mult că bugetul de stat prevede majorări de salarii în sistemul bugetar chiar din 1 ianuarie. La fel, sunt prevăzute mai multe îmbunătățiri fiscale, care să ajute la bunăstarea oamenilor, dar și la dezvoltarea afacerilor”, a declarat Igor Dodon.

În același timp, foștii parteneri de coaliție, deputații Partidului Democrat, au anunțat că nu vor vota pentru plafonarea taxelor locale, această prevedere „fiind în detrimentul independenței administrațiilor teritoriale”.

PAS cere Guvernului sa retraga proiectul de buget si politica scala, intrucat acesta nu a fost supus
consultarilor publice si a incalcat normele de transparenta. Totodata, potrivit deputatului, proiectul include mai multe scheme care ar putea duce tara intr-o criza si mai mare, a declarat Igor Grosu.

Platforma DA, la fel, a menționat că nu va sprijini plafonarea taxelor locale și a anunțat că va cere amânarea examinării celor două legi pentru o altă săptămână. „Este o bătaie de joc și sfidare a Parlamentului să examinăm peste o sută de pagini întro zi! Vă amintesc că proiectele bugetelor în general au apărut în spațiul public doar luni seara. Dorim să lucrăm calitativ cu proiectele de legi, mai ales cu documentele de o asemenea importanță majoră”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica