Deputații nu au amendamente la politica bugetar-fiscală pentru 2021

spot_img

Deputații PDM, PPDA PAS, declară public că nu vor susține proiectele propuse de Guvern cu referire la Bugete și politica-fiscală pentru 2021.

Vorbim aici de creșterea salariile, pensiilor și de locuri de muncă – măsuri practice. Aceasta vizează direct bunăstarea cetățenilor.

Unii deputați continuă să facă politică prin mesaje populiste, cerând retragerea proiectelor din Parlament. În loc să vină cu propuneri și soluții pentru mediu de afacere, pentru cetățeni, pentru dezvoltării Republicii Moldova în condițiile critice din regiune și din lume, dar și cu o perspectivă rezervată.

Deputații fac politică și nu au idei pentru a veni cu amendamente de îmbunătățire a politicii bugetar-fiscale. Politicienii vin ca de obicei cu speculații nu cu soluții.

Încă nu a ajuns să fie examinată în plen, dar deja provoacă discuții aprinse printre partidele parlamentare. Politica fiscală, ce prevede plafonarea taxelor locale, este mărul discordiei de această dată. Partidul Socialiștilor a anunțat că va susține în totalitate prevederile legilor principale ale țării, politica fiscală și bugetul de stat petru 2021, avizate deja de către Guvernul Ion Chicu. Foștii lor parteneri de coaliție, democrații, spun că nu vor vota plafonarea taxelor locale, iar Platforma DA cere amânarea examinării acestei legi pentru o altă săptămână, scrie UNIMEDIA.

Deputații planifică să voteze măsuri practice pentru cetățenii care vor să revină acasă

Primul ministru a anunțat încă de luni că începe săptămâna „patimilor bugetar-fiscale”. Executivul s-a întrunit în ședință și a aprobat legea bugetului de stat și Politica Fiscală pentru anul 2021 și le-a remis Legislativului pentru examinare. Ultima stabilește plafonarea taxelor locale, ceea ce a provocat multe nemulțumiri pe scena politică. Guvernul face trimitere la solicitările mediului de afaceri, care se plâng că unii primari abuzează de taxa locală și stabilesc sume exorbitante, din motive personale și nu doar.

Deputații PSRM au anunțat că sprijină proiectele principalelor legi bugetar-fiscale ale țării, după ședința fracțiunii parlamentară cu participarea președintelui în funcție, Igor Dodon.

„Aceste legi importante trebuie adoptate până la sfârșitul anului, pentru a fi promulgate și să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021. Ar fi o mare iresponsabilitate față de cetățeni să lăsăm țara fără principalele legi financiar-bugetare. Cu atât mai mult că bugetul de stat prevede majorări de salarii în sistemul bugetar chiar din 1 ianuarie. La fel, sunt prevăzute mai multe îmbunătățiri fiscale, care să ajute la bunăstarea oamenilor, dar și la dezvoltarea afacerilor”, a declarat Igor Dodon.

În același timp, foștii parteneri de coaliție, deputații Partidului Democrat, au anunțat că nu vor vota pentru plafonarea taxelor locale, această prevedere „fiind în detrimentul independenței administrațiilor teritoriale”.

PAS cere Guvernului sa retraga proiectul de buget si politica scala, intrucat acesta nu a fost supus
consultarilor publice si a incalcat normele de transparenta. Totodata, potrivit deputatului, proiectul include mai multe scheme care ar putea duce tara intr-o criza si mai mare, a declarat Igor Grosu.

Platforma DA, la fel, a menționat că nu va sprijini plafonarea taxelor locale și a anunțat că va cere amânarea examinării celor două legi pentru o altă săptămână. „Este o bătaie de joc și sfidare a Parlamentului să examinăm peste o sută de pagini întro zi! Vă amintesc că proiectele bugetelor în general au apărut în spațiul public doar luni seara. Dorim să lucrăm calitativ cu proiectele de legi, mai ales cu documentele de o asemenea importanță majoră”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica