Mihail Pîsla, fost director al Centrului Național de Sănătate Publică, expert al Organizației Mondiale a Sănătății în managementul crizelor vine cu o analiză a situației pandemice și capacitățile medicilor de a face față situației critice din țară.
”Conform datelor statistice oficiale la 31 decembrie 2019 în Republica Moldova activau 13061 medici și 23584 asistenți medicali.
La ziua de astăzi numărul de medici care au fost infectați de Covid-19 este de 3217 sau 24,7%, iar numărul de asistenți medicali – 4737 sau 20,1%.
Prin urmare, fiecare al 4-lea medic și al 5-lea asistent medical din țară la ziua de azi au suferit sau suferă de infecția Covid-19(!!!). Mai mult ca atît, numărul mediu de medici și asistenți medicali infectați a atins ultimul timp cifrele de circa 30 medici și 45 asistenți medicali zilnic (!!!).
Dacă situația va evolua în așa mod și mai departe, s-ar putea primi că pînă la sosirea în țară a vaccinului mult așteptat, lucrătorii medicali nu vor mai avea deja nevoie de el, obținînd imunitatea naturală în urma îmbolnăvirii. Aparent parcă nu sună rău, dacă nu de ținut cont de impactul colosal asupra sistemului sănătății (la moment suprasolicitat) în urma ieșirii zilnice din funcție a unui număr așa mare de lucrători medicali, precum și de impactul asupra sănătății acestora, care se manifestă prin consecințe simțitoare chiar și după însănătoșire
Pînă ce sistemul sănătății cu greu, dar totuși face față situației, dar nu se știe pe cît timp, deoarece pericolului este supusă cea mai importantă verigă a acestuia – oamenii, capacitatea de rezistență a cărora are niște limite fizice, fiziologice și psihologice, care deja sunt aproape de epuizare.
Situația este extrem de serioasă și pentru a o ameliora se cer măsuri urgente atît din partea autorităților, a însuși lucrătorilor medicali, dar și într-o măsură decisivă din partea populației.
Cum o putem face? Răspunsul este foarte simplu. Să realizăm cel mai mare deziderat a tuturor lucrătorilor medicali – să facem tot ce ne stă în puteri ca să nu contractăm Covid-ul. Doar nu este nimic complicat – masca, spălatul mînilor și distanța fizică. Doar atît. Credeți-mă că mai mare cadou ca micșorarea fluxului interminabil de pacienți infectați cu covid pentru ei nu există.
În caz contrar, dacă nu vom conștientiza acest lucru și nu vom proceda respectiv, este o mare probabilitate că în scurt timp vom fi afectați dublu- de covid-ul propriu zis, precum și de reducerea drastică a posibilităților de a ne trata de el.
@omniapres.md