Banca Națională nu a avut dreptul de a acorda credite celor 3 bănci lichidate

spot_img

Expertul economic Gheorghe Costandachi  vine cu o explicație detaliată despre procesul de acordare garanțiilor de stat și argumentează de ce miliardul furat nu trebuia transformat în datorie de stat și pus pe umerii oamenilor și agenților economici.

”Conducerea Guvernului în frunte cu dl ex-prim-ministru Leancă și toți membrii cabinetului de atunci au fost informați despre situația reală din sectorul bancar, despre algoritmul acordării creditului de către BNM și despre interzicerea emiterii unei așa garanții. Cu toate acestea Guvernul Leancă a dat frâu ilegalității.

  • A fost încălcată procedura de acordare a creditelor pentru cele 3 bănci falimentate și procedura de adoptare a normei legale privind garanțiile de stat.
  • Banca Națională nu a avut dreptul de a acorda credite celor 3 bănci lichidate.
  • BNM nu a avut dreptul să atragă Guvernul în procesul formare a unor avantaje pentru unii agenți economici în raport cu alții.
  • Din analiza efectuată se vede clar și limpede, BNM, intenționat nu a instituit administrare specială la cele 3 bănci lichidate, cunoscând foarte bine situația și știind că ele întrunesc toate condițiile pentru așa decizie.
  • Guvernul RM în frunte cu Leancă nu a avut dreptul, conform legislației în vigoare de a emite Garanție de stat pentru rambursarea creditelor acordate de BNM și nu a avut nici un drept de a semna vre-un acord cu BNM.
  • Cunoscându-se din start că cele 3 bănci sunt în stare de faliment Guvernul nu a avut dreptul să emită Hotărâre de Guvern prin care sa admită cedarea pachetului de acțiuni de la BEM.
  • Deoarece era informat despre situația reală la cele 3 bănci, cunoscând și faptul că unele bănci au plasat mijloace bănești importante în băncile falimentate, Guvernul Leancă nu a avut nici un drept de a emite Hotărâre de Guvern secretă pentru a garanta rambursarea creditelor acordate de BNM, din start cunoscându-se că vor fi furate.
  • Guvernul Leancă în mod criminal, premeditat și cu bună cunoștință de cauză a încălcat norma de drept privind procedura de adoptare a actelor legislative și normative. Cunoscând că așa decizii pot fi adoptate numai de Parlament, ex-premierul Leancă și-a depășit cu mult atribuțiile și impune cabinetului de a vota o Hotărâre de Guvern din start ilegală.
https://www.facebook.com/gheorghe.costandachi/posts/3790918724272563
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Satele din Găgăuzia se transformă. Echipa bașcanului Evghenia Guțul, cu sprijinul lui Ilan Șor, a dat o nouă viață străzii centrale din Beşghioz

Sărbătoare mare în satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga. Aici, pentru prima dată după mulți ani, a fost realizat un proiect de infrastructură de amploare - a fost reparat podul și a fost asfaltată strada Lenin, pe o distanță de 300 de metri. După cum a remarcat...

Guvernul a cheltuit o sumă record pentru rambursarea creditelor externe. Principalele surse de finanțare au fost sursele externe

În 10 luni a anului 2023, veniturile totale ale bugetului public naţional (BPN) cu consolidarea transferurilor au constituit 82,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 12,8% (9,35 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Finanţelor. Datele Ministerului Finanţelor arată...

Guvernul a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptat de Parlament, câteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica