Banca Națională nu a avut dreptul de a acorda credite celor 3 bănci lichidate

Expertul economic Gheorghe Costandachi  vine cu o explicație detaliată despre procesul de acordare garanțiilor de stat și argumentează de ce miliardul furat nu trebuia transformat în datorie de stat și pus pe umerii oamenilor și agenților economici.

”Conducerea Guvernului în frunte cu dl ex-prim-ministru Leancă și toți membrii cabinetului de atunci au fost informați despre situația reală din sectorul bancar, despre algoritmul acordării creditului de către BNM și despre interzicerea emiterii unei așa garanții. Cu toate acestea Guvernul Leancă a dat frâu ilegalității.

  • A fost încălcată procedura de acordare a creditelor pentru cele 3 bănci falimentate și procedura de adoptare a normei legale privind garanțiile de stat.
  • Banca Națională nu a avut dreptul de a acorda credite celor 3 bănci lichidate.
  • BNM nu a avut dreptul să atragă Guvernul în procesul formare a unor avantaje pentru unii agenți economici în raport cu alții.
  • Din analiza efectuată se vede clar și limpede, BNM, intenționat nu a instituit administrare specială la cele 3 bănci lichidate, cunoscând foarte bine situația și știind că ele întrunesc toate condițiile pentru așa decizie.
  • Guvernul RM în frunte cu Leancă nu a avut dreptul, conform legislației în vigoare de a emite Garanție de stat pentru rambursarea creditelor acordate de BNM și nu a avut nici un drept de a semna vre-un acord cu BNM.
  • Cunoscându-se din start că cele 3 bănci sunt în stare de faliment Guvernul nu a avut dreptul să emită Hotărâre de Guvern prin care sa admită cedarea pachetului de acțiuni de la BEM.
  • Deoarece era informat despre situația reală la cele 3 bănci, cunoscând și faptul că unele bănci au plasat mijloace bănești importante în băncile falimentate, Guvernul Leancă nu a avut nici un drept de a emite Hotărâre de Guvern secretă pentru a garanta rambursarea creditelor acordate de BNM, din start cunoscându-se că vor fi furate.
  • Guvernul Leancă în mod criminal, premeditat și cu bună cunoștință de cauză a încălcat norma de drept privind procedura de adoptare a actelor legislative și normative. Cunoscând că așa decizii pot fi adoptate numai de Parlament, ex-premierul Leancă și-a depășit cu mult atribuțiile și impune cabinetului de a vota o Hotărâre de Guvern din start ilegală.
https://www.facebook.com/gheorghe.costandachi/posts/3790918724272563
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Ceban: Mișcarea Alternativa Națională susține promovarea valorilor democratice la Consiliul Europei

În cadrul participării președintelui MAN, Ion Ceban la Consiliul Europei de la Strasbourg, Mișcarea Alternativa Națională a prezentat și transmis rapoarte cu privire la situația actuală din Republica Moldova în diverse domenii. Așa cum a subliniat președintele MAN, Ion Ceban, „Voi bate la fiecare...

Barack Obama sare în ajutorul lui Joe Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump

Fostul președinte american Barack Obama sare în ajutor lui Joe Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump, potrivit CNN. Obama va contribui, printre altele, la motivarea tinerilor americani, în special a alegătorilor de culoare și latino-americani, considerați un punct slab al candidaturii lui Biden. Barack...

Un copil din şase este victima hărţuirii cibernetice, arată OMS ce vizează și Moldova

Aproximativ 16% dintre copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani declară că au fost hărţuiţi online (cyberbullying) în 2022, un bilanţ în creştere din 2018, arată un studiu publicat miercuri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. ”Acest raport este un...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica