China nu mai are milă pentru companiile slabe

Companiile chineze au parte de un dus rece dupa ani la rand in care au acumulat datorii, scrie Bloomberg.

Din cauza unor masuri de combatere a creditarii nereglementate si regulilor mai stricte privind administrarea activelor, unele dintre acestea au intampinat dificultati in a-si rambursa datoriile, ceea ce a dus la un numar record de defaulturi pe obligatiuni in 2018 si 2019, notează zf.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cand pandemia a pus pe pauza activitatea companiilor la inceputul acestui an, strategii chinezi s-au grabit initial sa evite un nou val de plati neonorate. Odata cu scurgerea anului, defaulturile din sectorul privat au parut sa se restranga, insa lista companiilor de stat cu probleme a crescut, in pofida semnelor de redresare economica.

Aceasta noua sursa de risc a tulburat pietele de credit chineze, determinand un accent reinnoit pe disciplina financiara si toleranta zero la nereguli. Numarul defaulturilor chineze a scazut cu 20% in primele trimestre ale acestui an gratie masurilor legate de pandemie. Insa aceste masuri pe termen scurt nu au facut decat sa cumpere timp.

Defaulturile au accelerat din nou in S2, iar investitorii anticipau un nou an record. Seria de defaulturi din randul firmelor cu legaturi cu statul, considerate multa vreme imune la astfel de probleme din cauza sustinerii implicite din partea guvernului, a zdruncinat increderea investitorilor. In 2016, majoritatea defaulturilor erau in industrii cu capacitate excedentara, insa in acest an durerea s-a extins la mult mai multe sectoare.

In decembrie, Tsinghua Unigroup, un producator major de cipuri, a anuntat ca nu va putea plati dobanda la obligatiuni in dolari de 450 mil. $ dupa ce a intrat in incapacitate de plata a unei obligatiuni locale in noiembrie.

Faptul ca guvernul chinez permite defaulturi in randul catorva firme sustinute de stat arata ca acesta doreste o abordare bazata pe piata, insa intr-o maniera ordonata. Autoritatile financiare chineze s-au angajat in noiembrie sa adopte o abordare de toleranta zero fata de frauda si alte nereguli pe piata obligatiunilor pentru a-i proteja pe investitori. Strategii chinezi tin sa evite o noua bula a datoriilor de genul celei care a aparut dupa criza financiara din 2008, concentrandu-si atentia asupra prevenirii riscurilor.

Pe fondul semnelor ca autoritatile chineze sunt acum mai dispusa sa permita defaulturi, potentialii investitori isi reestimeaza riscurile. In acelasi timp, acestia au devenit mai sceptici cu privire la raportarile financiare ale emitatorilor chinezi.

Cat priveste defaultul Tsinghua Unigroup, acesta reprezinta cel mai puternic semnal ca investitorii straini nu ar trebui sa conteze pe un bailout al unor astfel de companii. “Va exista o rata in crestere de defaulturi. Bailout-urile sunt putin probabile in conditiile in care obiectivul Chinei este de a restructura, consolida si elimina firmele de stat in stare de zombie daca acest lucru nu creeaza riscuri sistemice”, arata Andrew Chan, analist pentru Bloomberg Intelligence.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica