Nivel record al datoriei publice – 114,1% din PIB

Banca Spaniei a anunţat vineri că, la finele trimestrului al treilea din 2020, datoria publică era de 1.310 miliarde euro, echivalentul a 114,1% din PIB, un nivel ce nu a mai fost atins niciodată şi care se datorează crizei, în contextul în care pandemia a determinat finanţarea unor cheltuieli publice mai mari, relatează agenţia EFE.

Ultimele previziuni ale Guvernului spaniol fixau datoria la 118,8% din PIB pentru întreg anul 2020.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Totalul datoriei la nivelul administraţiilor publice s-a ridicat la peste 1.308 miliarde euro, până în septembrie, uşor sub cifra avansată de Banca Spaniei, pe 17 noiembrie.

Cea mai mare parte a datoriei, peste 1.177 miliarde euro (102,7% din PIB), corespunde administraţiei centrale, 301,722 miliarde (26,3% din PIB) comunităţilor autonome, 23,744 miliarde euro (2,1% din PIB) corporaţiilor locale şi 74,855 miliarde (6,5% din PIB) administraţiilor pentru Securitate Socială.

Banca Națională nu a avut dreptul de a acorda credite celor 3 bănci lichidate

Suma excede totalul pentru că cea mai mare parte a datoriei comunităţilor autonome este contabilizată şi la statul spaniol, principalul creditor.

La nivelul administraţiilor publice, saltul datoriei a fost de 8,7% interanual, cu o creştere de 10% pentru administraţia centrală (concentrată în emisiuni de titluri pe termen lung ale statului) şi de doar 1,2% în cazul comunităţilor autonome, în timp ce la corporaţiile locale gradul de îndatorare a scăzut 5,9%. Datoria administraţiilor de Securitate Socială a crescut cu 42,7% interanual.

Uniunea Europeană a suspendat în martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Recent, oficialii de la Bruxelles au promis că regulile bugetare europene vor rămâne suspendate şi în 2021.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO Usatîi a avut dreptate: Instanța a respins cererea Partidului Nostru privind aplicarea retroactivă a tarifelor mai mici la gaz

Renato Usatîi a avut dreptate. Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru a pronunțat vineri, 19 aprilie, decizia pe care liderul Partidului Nostru a prezentat-o în ajun. Astfel, magistrații au respins cererea Partidului Nostru de a aplica tarife mai mici la gazele naturale cu...

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel. De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior...

Alexei Paniș: Consiliera Olesei Stamate mi-a accesat datele cu caracter personal

Judecătorul Alexei Paniș a reiterat, în cadrul evaluării sale repetate, în fața Comisiei Pre-Vetting, că deține informații oficiale precum că, datele sale cu caracter personal au fost accesate de consiliera fostei președinte a Comisiei juridice, Olesea Stamate. Judecătorul a remarcat că a aflat despre aceste...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica