Fermierii rămân fără tehnică și cu datorii

Politicienii folosesc agricultorii pentru a pune presiune pe Guvern pentru ca administratorii afacerilor să obține facilități fiscale, însă, fermierii pot rămâne fără tehnică și cu datorii.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Piaţa Marii Adunări Naţionale a devenit de nerecunoscut, motivul fiind ascuns nu în miile de luminiţe aprinse şi Pomul de Crăciun inaugurat, ci în tehnica agricolă instalată de către agricultori, care îşi manifestă „nemulţumirea faţă de politica statului în domeniul agriculturii.”, notează politics.md

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Fermierii solicită autorităţilor să le audă problemele şi să vină cu soluţii. Aceste se referă la compensaţii pentru cea de-a două grupă de cereale, dar şi unele prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

După ce au staţionat câteva zile tehnica agricolă la periferiile capitalei, producătorii agricoli, îndemnaţi de forţe ascunse, care, în cel mai neglijent mod își bat joc de munca acestora şi îi folosesc în scopurile sale politice, s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde, după ce şi-au staţionat tractoarele, s-au lăsat de nevăzut.

Să o luăm de la început…

Întradevăr, seceta, grindina, temperaturile înalte, dar și alte calamități naturale au afectat o bună parte din culturile agricole în anul 2020. Fermieri din diferite regiuni ale țării au înregistrat pierderi, dar o afacere cumpătată în agricultură nu poate fi iniţiată fără a fi luate în calcul riscurile, la care este supus sectorul agrar. Astfel, agricultorii responsabili, care au ales să nu riște și să-și asigure culturile, asumându-şi unele cheltuieli, au avut de câștigat.

Conform datelor Companiei ,,General Asigurări”, care deține locul doi pe piața Republicii Moldova la capitolul asigurări în agricultură, în anul 2020 au fost încheiate 110 contracte de asigurare, dintre care 23 de cazuri au fost deja despăgubite, fiind achitate în jur de 10 milioane de lei producătorilor. Printe listele acestora nu se regăsesc agricultorii care astăzi protestează în PMAN, din motiv că, au ales calea cea mai simplă, ce implică minim cheltuieli din partea acestora şi maxim cheltuieli din partea statului.

În mare parte, problemele financiare ale agricultorilor protestatari nu sunt datorate anului nefavorabil, dar au apărut din cauza gestionării iresponsabile a mijloacelor financiare obţinute. Pe parcursul anului, acestora le-au fost oferite subvenţii întru susţinerea sectorului agricol şi anume recuperarea cheltuielilor, procurarea tehnicii agricole şi dezvoltarea acestui sector, însă nu în toate cazurile mijloacele financiare au fost folosite în această destinaţie.

În anii precedenţi, mai favorabili, pe când agricultorii obţineau cantităţi mai mari de roadă şi respectiv, aveau un venit mai bun, aceştia nu l-au utilizat pentru prevenirea unor riscuri cum ar fi seceta, grindina, inundaţiile, dar l-au utilizat în scopuri personale pentru achiziţionarea caselor, automobilelor scumpe şi vacanţelor de lux în afara ţării.

La fel, o mare parte a întreprinderilor gestionate de fermierii protestatari, utilizează terenurile agricole ale mai multor persoanelor fizice fără a încheia contracte de arendă, fapt prevăzut de legislaţia în vigoare. Aceast lucru se întâmplă din motiv că, marea majoritate a persoanelor fizice sau se află peste hotarele ţării, sau sunt decedate, ceea ce le permite agricultorilor să se eschiveze de la plata impozitelor. În urma realizării mărfii nu sunt indicate veniturile reale obţinute, astfel încât nu toate terenurile agricole sunt arendate conform legislaţiei şi nu este posibil de a fi verificată cantitatea recoltei obţinute cu cea realizată. Deci,  agricultorii au posibilitatea de a realiza o parte din marfă fără achitarea taxelor prevăzute.

În marea majoritate a cazurilor, agricultorii nu angajează oficial salariaţii lor, dar îi folosesc la munca sezonieră. Astfel, deducem faptul că, impozitele şi asigurarea medicală nu sunt achitate, iar statul suportă prejudicii financiare.

Multe semne de întrebare ridică şi tractoarele deţinute de fermieri, amplasate la moment în PMAN, valoarea unora fiind de milioane de lei. Majoritatea tehnicii şi utilajelor agricole ale agricultorilor a fost achiziţionată prin diverse proiecte de subvenţionare oferite de către MADRM prin intermediul instituţiilor subordonate.

Astfel, unele tractoare care la moment sunt dislocate în PMAN, aparţin de facto Agenţiei pentru Dezvoltare şi Modernizarea Agriculturii fiind achiziţionate de către fermieri în rate.

De menţionat că, scopul Agenției constă în facilitarea accesului fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, întru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive și dezvoltarea unei oferte de alternative/soluții pentru modernizarea agriculturii, prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar.

La moment în PMAN, printre tehnica amplasată, se regăsesc următoarele tipuri de tractoare achiziţionate de la Agenţia pentru Dezvoltare şi Modernizarea Agriculturii:

Astfel, agricultorii care au achiziţionat tehnica sus menţionată prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare şi Modernizarea Agriculturii au avantajul să o achite în rate, fără dobânda anuală şi careva penalităţi pentru reieşalonarea ratei.  Potrivit unor puncte stipulate în contractul de vânzare-cumpărare, tehnica agricolă a fost vândută în rate cumpărătorului cu scopul prestării serviciilor de mecanizare a lucrărilor în agricultură. Prin urmare, cumpărătorul se obligă să folosească obiectivul vânzării în strictă conformitate cu directivele menţionate în contract.

Totodată, cumpăratorul a stabilit locul permanent de amplasare a obiectului vânzării, adică a tehnicii, la adresa unde este înregistrată întreprinderea. Astfel, cumpărătorul nu are dreptul să schimbe locul de amplasare permanentă a obiectivului vânzării fără acordul primit anterior în scris al vânzătorului, clauză încălcată la moment de către fermieri.

Valoarea tehnicii – Kubota M108S – preţ 757.800 lei Detalii interesante

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica