6 municipii din Republica Moldova vor fi transformate în orașe-poli de creștere regională

În perioada 2021-2027, 6 municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova. În acest scop, Guvernul a aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Obiectivul programului este de a crea în țara noatră o rețea de oraşe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori. Acest fapt va genera creşterea ocupării forţei de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Programul prevede implementarea unui portofoliu de proiecte, care reflectă prioritățile individuale specifice pentru fiecare municipiu. Acestea vor fi determinate în baza evaluării necesităților pentru consolidarea potențialului de orașe-poli de creștere regională. Proiectele vor avea ca scop reabilitarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport urban, construcția piețelor agro-alimentare, amenajarea zonelor de odihnă şi agrement, dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, extinderea rețelelor de canalizare, ș.a.

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 milioane de lei sau 30% din costul Programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 mil. lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

Costul total al Programului constituie 2 781,4 mil. lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează: Cahul – 545,6 mil. lei, Comrat – 460,9 mil. lei, Ungheni – 641,6 mil. lei, Edineţ – 254,1 mil. lei, Soroca – 629,5 mil. lei, Orhei – 232,3 mil. lei

Programul include un Plan de acţiuni cadru, în baza cărora municipiile beneficiare urmează să elaboreze la nivelul fiecărui oraș-pol de creștere un Plan operațional de implementare a Programului.

Tododată, Guvernul a aprobat astăzi și proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală. Inițiativa are scopul de a crea cadrul legal pentru constituirea şi funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală în calitate de entitate juridică.

Proiectul prevede crearea Programului de Stat LEADER, finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Mecanismul de funcționare a abordării LEADER este bazat pe Grupurile de Acțiune Locală, care reprezintă parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic, cu statut de persoană juridică, nonprofit. Grupurile de Acțiune Locală se constituie în scopul dezvoltării teritoriilor rurale din componența acestora, în scopul elaborării și implementării strategiilor de dezvoltare locală în cadrul abordării LEADER.

Actualmente, Grupurile de Acțiune Locală nu sunt înregistrate în calitate de persoane juridice din lipsa reglementării acestei forme speciale de organizare în cadrul legal național.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica