Prima vizită a unui șef de stat la Chișinău după ce Maia Sandu a devenit președinte

Iohannis, vizită în Republica Moldova. E prima vizită a unui șef de stat la Chișinău după ce Maia Sandu a devenit președinte https://bit.ly/34LzBhO

Iohannis, vizită în Republica Moldova. E prima vizită a unui șef de stat la Chișinău după ce Maia Sandu a devenit președinte

Președintele Klaus Iohannis va face marți, 29 decembrie o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Aceasta va fi prima vizită a unui șef de stat la Chișinău după ce Maia Sandu a preluat mandatul de Președinte, ca urmare a câștigării alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Vizita vine într-un moment extrem de tensionat la Chișinău, cu majoritatea parlamentară pro-rusă controlată de Igor Dodon și Ilan Șor care a încercat uzurparea atribuțiilor președintelui Maia Sandu, stopată momentan de Curtea Constituțională.

De remarcat că președintele Iohannis a refuzat constant orice întâlnire oficială cu fostul președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, învins de Maia Sandu în alegerile prezidențiale.

Klaus Iohannis și Maia Sandu vor adopta o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

”Vizita Președintelui României la Chișinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul Președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România. Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Cotroceniului.

Vizită oficială în Republica Moldova

11:30 – Ceremonia primirii oficiale la Președinția Republicii Moldova
11:45 – Convorbiri tête-à-tête
12:30 – Convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații
13:05 – Declarații comune de presă

Comunicăm