Percheziții CNA unde sunt vizați funcționari publici și agenți economici

Potrivit unui comunicat emis presei, aceștia, împreună cu persoane terțe, sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi comis corupere pasivă și activă, manipulând mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum din raionul Cantemir.

Menționăm că șeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională este bănuit că ar fi pretins și primit mită în valoare de 200.000 de lei de la agentul economic, care a câștigat licitația pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Cantemir. Este vorba despre porțiunile de drum L-599.2 –drum de acces spre s. Haragîş; L-607- drum R34-Antoneşti-Leca; L-603- drum R-35-Lărguţa-Cîrpeşti-G136, L-609- drum G132-Taraclia-Plopi; Reparaţia drumurilor în varianta albă-1000m/p) – suma totală a lucrărilor care urmau a fi executate, din fondul rutier, fiind de 10.431.049 de lei.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit materialelor cauzei, deși în actele oficiale figurează că lucrările au fost executate, de facto o parte din acestea au rămas nefinalizate, iar pentru a semna actul de dare în exploatare a drumurilor menționate, agentul economic i-ar fi oferit responsabilului mită în mărime de 200.000 de lei.

De asemenea, același funcționar este cercetat și în alte episoade, în care este bănuit că ar fi pretins mită de la agenți economici sau persoane fizice pentru diferite servicii. În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a constatat că, la 27.04.2020, în urma unei licitații publice, Consiliul Raional Cantemir a încheiat contractul de antrepriză cu un SRL local, în sumă de 851.000 lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere de rutină a drumurilor publice locale în raionul Cantemir pentru anul 2020.

Câteva luni mai târziu, șeful Direcției Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională l-ar fi condiționat pe câștigătorul licitației să transmită neoficial executarea lucrărilor uneia din firmele sale, gestionată de interpuși, urmând ca banii, în sumă de 851.000 de lei, să fie însușiți personal de către beneficiarul real al companiei, adică de șeful Direcției.

În schimbul acestui serviciu, funcționarul i-ar fi promis antreprenorului că îl va favoriza la alte licitații și va trece cu vederea unele nereguli, depistate în cadrul recepției finale a lucrărilor.

Totodată, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost documentate mai multe cazuri de pretindere şi primire de către șeful Direcției a mijloacelor băneşti de la cetăţeni pentru a semna, în calitate de membru al grupurilor de lucru, actele de recepţie a diferitor construcţii, fără ieşirea la faţa locului.

Tot el, abuzând de funcția sa, ar fi întocmit devize de cheltuieli şi oferte de preţuri pentru diferiți agenţi economici, trucând în acest fel licitaţiile organizate de Consiliul raional Cantemir.

Astăzi, ofiţerii DGT Sud și procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la șeful Direcţiei, dar și la doi antreprenori, bănuiți de complicitate la trucarea unor licitații, neonorarea obligațiunilor contractuale privind executarea lucrărilor de reparație a drumurilor, precum și coruperea activă a funcționarilor publici.

În urma perchezițiilor, Șeful Direcției și unul din antreprenori au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un om de afaceri este cercetat în stare de libertate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, pe o anumită perioadă.

știrea inițială

CNA a descins la Consiliului raional Cantemir. Ofițerii operează acțiuni de urmărire penală în cadrul a două dosare penale ce vizează construcția unor porțiuni de drum la Cantemir. Informația a fost confimată pentru UNIMEDIA, de către ofițera de presă a CNA, Angela Starinschi, citat de Unimedia.

„Ofițerii din cadrul Direcției generale teritoriale sud a CNA operează acțiuni de urmărire penală în cadrul a două dosare penale ce vizează construcția unor porțiuni de drum la Cantemir și actele de corupție comise de unii funcționari ai Direcției de profil a Consiliului raional Cantemir. De asemenea sunt vizați și agenți economici. Perchezițiile au început la 7 dimineața si sunt în derulare”, ne-a comunicat Starinschi.

Cu mai multe detalii CNA va rerevni pe parcursul zilei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica