Numarul orelor lucrate de angajatii a scazut

La nivelul tarilor membre UE, angajatii din categoria ocupatiilor elementare au inregistrat cea mai mare scadere a volumului orelor de lucru intre T3/2019 si T3/2020.

Numarul orelor lucrate de angajatii romani a scazut cu 3% in al treilea trimestru din 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor de la Eurostat, Oficiul European de Statistica. Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul precedent din 2020, numarul de ore lucrate de romani a crescut cu 11,4%.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Dintre tarile membre UE, doar Luxemburg si Olanda au inregistrat cresteri ale numarului de ore lucrate in T3 din 2020 comparativ cu T3 din 2019, insa cresterile nu au fost majore.

La nivelul tarilor membre UE, angajatii din categoria ocupatiilor elementare au inregistrat cea mai mare scadere a volumului orelor de lucru intre trimestrul al treilea din 2019 si trimestrul al treilea din 2020, orele de lucru ale acestor angajati fiind in scadere cu -10,1%. Acest grup de angajati care indeplinesc sarcini simple si de rutina, care pot necesita utilizare de instrumente portabile si un efort fizic considerabil.

Volumul orelor de lucru a scazut considerabil si pentru manageri si pentru angajatii din servicii si vanzari. Pentru ambele grupuri, volumul orelor de lucru efective a scazut cu7,7% intre T3 din 2019 si T3 din 2020. In schimb, in aceeasi perioada, programul de lucru pentru profesionisti (inclusiv lucratorii din domeniul sanatatii) si pentru lucratorii de asistenta administrativa a crescut la nivelul UE cu 3,4% si respectiv 1,6%.

Toate statele membre pentru care sunt disponibile date au inregistrat o scadere semnificativa a indicelui de ore reale totale lucrate la locul de munca principal in primul trimestru al anului 2020, comparativ cu ultimul trimestru din 2019, cu exceptia Finlandei. Toate acestea s-au schimbat drastic in timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2020. Comparand trimestrul al doilea din 2020 cu trimestrul al patrulea din 2019, scaderea la nivelul UE a fost-15,8%, care este de sase ori mai mare decat schimbarea dintre T4 din 2019 si T1 din 2020.

In decursul perioadei dintre trimestrul patru din 2019 si trimestrul al doilea din 2020, Portugalia, Grecia, Spania si Italia au inregistrat cele mai mari schimbari, variind de la -27,4% (Portugalia) la -24,8% (Italia). “Italia a fost prima tara europeana afectata de pandemia COVID-19 si cea mai afectata in primele trei luni ale anului 2020.
Cu toate acestea, situatia s-a schimbat in al doilea trimestru al anului 2020 (T2 din 2020), cand Portugalia parea sa fie afectata cel mai mult in comparatie cu trimestrul patru din 2019 in ceea ce priveste orele de lucru. In trimestrul al treilea din 2020, Malta a devenit statul membru al UE cel mai afectat in ceea ce priveste programul de lucru in comparatie cu trimestrul patru din 2019″, scrie Eurostat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica