Numarul orelor lucrate de angajatii a scazut

La nivelul tarilor membre UE, angajatii din categoria ocupatiilor elementare au inregistrat cea mai mare scadere a volumului orelor de lucru intre T3/2019 si T3/2020.

Numarul orelor lucrate de angajatii romani a scazut cu 3% in al treilea trimestru din 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor de la Eurostat, Oficiul European de Statistica. Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul precedent din 2020, numarul de ore lucrate de romani a crescut cu 11,4%.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Dintre tarile membre UE, doar Luxemburg si Olanda au inregistrat cresteri ale numarului de ore lucrate in T3 din 2020 comparativ cu T3 din 2019, insa cresterile nu au fost majore.

La nivelul tarilor membre UE, angajatii din categoria ocupatiilor elementare au inregistrat cea mai mare scadere a volumului orelor de lucru intre trimestrul al treilea din 2019 si trimestrul al treilea din 2020, orele de lucru ale acestor angajati fiind in scadere cu -10,1%. Acest grup de angajati care indeplinesc sarcini simple si de rutina, care pot necesita utilizare de instrumente portabile si un efort fizic considerabil.

Volumul orelor de lucru a scazut considerabil si pentru manageri si pentru angajatii din servicii si vanzari. Pentru ambele grupuri, volumul orelor de lucru efective a scazut cu7,7% intre T3 din 2019 si T3 din 2020. In schimb, in aceeasi perioada, programul de lucru pentru profesionisti (inclusiv lucratorii din domeniul sanatatii) si pentru lucratorii de asistenta administrativa a crescut la nivelul UE cu 3,4% si respectiv 1,6%.

Toate statele membre pentru care sunt disponibile date au inregistrat o scadere semnificativa a indicelui de ore reale totale lucrate la locul de munca principal in primul trimestru al anului 2020, comparativ cu ultimul trimestru din 2019, cu exceptia Finlandei. Toate acestea s-au schimbat drastic in timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2020. Comparand trimestrul al doilea din 2020 cu trimestrul al patrulea din 2019, scaderea la nivelul UE a fost-15,8%, care este de sase ori mai mare decat schimbarea dintre T4 din 2019 si T1 din 2020.

In decursul perioadei dintre trimestrul patru din 2019 si trimestrul al doilea din 2020, Portugalia, Grecia, Spania si Italia au inregistrat cele mai mari schimbari, variind de la -27,4% (Portugalia) la -24,8% (Italia). “Italia a fost prima tara europeana afectata de pandemia COVID-19 si cea mai afectata in primele trei luni ale anului 2020.
Cu toate acestea, situatia s-a schimbat in al doilea trimestru al anului 2020 (T2 din 2020), cand Portugalia parea sa fie afectata cel mai mult in comparatie cu trimestrul patru din 2019 in ceea ce priveste orele de lucru. In trimestrul al treilea din 2020, Malta a devenit statul membru al UE cel mai afectat in ceea ce priveste programul de lucru in comparatie cu trimestrul patru din 2019″, scrie Eurostat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Irina Gutnic este sigură că președintele ADR Chișinău va bloca proiectele investiționale propuse în mun. Chișinău

Viceprimara Irina Gutnic declară că astăzi a participat la ședința de constituire a Consiliului ADR Chișinău.  Potrivit ei, ”încă o autoritate subordonată politic, prin numirea în funcție de președinte al acesteia a primarului com. Stăuceni membru al partidului PAS”, susține Irina Gutnic. Agenția urmează să își...

Maia Sandu: Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun

Maia Sandu a comentat decizia Curtea Constituțională - referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică,...

Domnica Manole anunță aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției

Magistrații Curții Constituționale (CC) au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Astfel, pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la UE, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, anunță ZdG.md. De asemenea, integrarea în Uniunea...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica