Moldova a exportate în Federația Rusă peste 9 mii de tone de mere

Cu referire la lotul de mere returnat din Federația Rusă din cauza depistării molii orientale Grapholita molesta (Busck) Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) comunică despre următoarele:

Molia orientală nu este un organism de carantină fitosanitară pentru Republica Moldova, dar face parte la lista insectelor de monitorizare ale ANSA. Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optima pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Este de menționat că pentru unele regiuni ale Federației Ruse, de exemplu regiunea Krasnodar, aceasta insecta, la fel, nu face parte din organisme de carantina fitosanitară. Totuși, pentru a declara neconformitatea și a returna un lot, este suficient sa fi depistat un fruct cu semne de dăunare.

Menționăm că, în conformitate cu procedura stabilită prin Ordin ANSA, fiecare lot de marfă returnat din țara de import, la sosirea în republica este supus unui control fitosanitar repetat. Scopul controlului este verificarea respectării cerințelor fitosanitare, inclusiv și investigările de laborator, începând cu perioada de cultivarea și până la plasarea produsului vegetal pe piața internă sau externă. 

Totodată informăm că, numai în anul 2021 din Republica Moldova în Federația Rusă s-a exportat peste 9 mii de tone de mere, ceea ce constituie aproximativ 450 de unități de transport, adică peste 30 unități zilnic. 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica