România este în top ţări care nu se supun deciziilor CEDO

România, împreună cu Rusia, Turcia, Ucraina, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Azerbaidjan și Bulgaria, sunt primele zece state membre ale Consiliului Europei care, din cauza unor probleme structurale, nu pun în aplicare deciziile de condamnare emise împotriva lor de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, transmite reporter.gr, preluată de Rador.

La această concluzie a ajuns Rezoluția adoptată de sesiunea plenară a Adunării Consiliului Europei, în cadrul unei ședințe hibride, pe baza raportului depus în acest sens de deputatul cipriot din grupul socialiștilor Konstantinos Efstathios.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Rezoluția prevede că, în ciuda progresului în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziilor Curții de la Strasbourg și a reducerii continue a numărului de decizii nerezolvate pe agenda Comitetului Miniștrilor – de la aproximativ 10.000 în 2010 la 5.231 la sfârșitul anului 2019, ca urmare a reformei de după conferința Interlaken din 2010 – Adunarea rămâne îngrijorată de numărul cazurilor aflate pe rol în legătură cu probleme structurale.

Este vorba în principal de decizii împotriva Federației Ruse, Turciei, Ucrainei, României, Ungariei, Italiei, Greciei, Republicii Moldova, Azerbaidjanului și Bulgariei.

Rezoluția își exprimă îngrijorarea cu privire la „dificultățile juridice și politice în creștere” în legătură cu punerea în aplicare a hotărârilor Curții, menționând că nicio măsură legislativă sau administrativă națională sau modificări legislative la nivel constituțional nu ar trebui să împiedice acest proces.

Rezoluția, bazată pe avizul Comisiei de la Veneția din iunie 2020, solicită Federației Ruse să modifice recentele amendamente la Constituția sa. De asemenea, se exprimă îngrijorare cu privire la anumite impedimente în calea punerii în aplicare a hotărârilor Curţii pronunțate în cazuri transnaționale sau pentru apariția unor caracteristici transnaționale.

Adunarea Consiliului Europei solicită statelor membre să pună în aplicare hotărârile Curții rapid și pe deplin, în special prin furnizarea de resurse adecvate părților interesate naționale relevante și să stabilească structuri parlamentare pentru a monitoriza respectarea obligațiilor internaționale în materie de drepturile omului.

În sfârşit, Adunarea a recomandat Comitetului Miniștrilor să acorde prioritate cauzelor aflate pe rol de mai mult de cinci ani și să facă uz încă o dată de articolul 46 din Convenție în cazul „unei opoziții puternice din partea unui stat care nu se conformează”, adăugând că acest lucru ar trebui făcut cu parcimonie și în ocazii foarte excepționale.

Sursa: Reporter.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica