Numărul locurilor de muncă vacante este în creștere – Cronica zilei

La data de 25 ianuarie în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost înregistrate 5165 locuri de muncă vacante, în ușoară creștere comparativ cu numărul înregistrat acum două săptămâni, când erau solicitați 4867 angajați. Cele mai multe locuri vacante sunt declarate în capitală – 1676. În Bălți, agenții economici oferă 900 locuri de muncă, iar în UTAG –114. Cel mai mic număr de locuri vacante este înregistrat în Edineț și Drochia – câte 11.


Cronica politică

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Maia Sandu, Natalia Gavrilița, candidată la funcția de prim-ministru, urmează să creeze o echipă guvernamentală și un program de guvernare. Despre aceasta a anunțat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă. „ I-am dat sarcina să creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe pe dezvoltarea economică șki pe curățarea instituțiilor statului de corupție. În continuare consider că alegerile parlamentate anticipate sunt singura cale de a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit”, a declarat Maia Sandu.

Gavrilița “Sunt onorată că am fost desemnată în calitate de candidat la poziția de Prim-ministru. Voi folosi aptitudinile și competențele mele pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și prosperarea Moldovei. Cred cu tărie că cetățenii merită dreptate și bunăstare și voi veni în fața voastră cu o echipă și un program care pot să scoată țara din criză și să apere interesele cetățenilor”, a scris Gavrilița.

Fracțiunea PAS nu va susține candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Despre aceasta a anunțat PAS, într-un comunicat de presă.

„Platforma parlamentară „Pentru Moldova” a luat act de decizia președintelui țării, Maia Sandu, de a o desemna pe Natalia Gavriliță în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Constatăm cu regret că dna președinte Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituție, timp extrem de prețios pentru țara noastră, având în vedere provocările prin care trece.

Igor Dodon „Cred că Parlamentul ar putea să examineze acest subiect săptămâna viitoare, când începe noua sesiune a Legislativului. Cred că fracțiunea parlamentată a PSRM trebuie să participe la dezbaterea programului și componenței noului Guvern, pentru a le arăta cetățenilor calitatea și profesionalismul fostei/actualei echipe a Maiei Sandu”, a scris Igor Dodon, pe contul său de Telegram.

Pavel Filip – Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”, a comentat Pavel Filip.

Anatol Țăranu „Această desemnare înseamnă că Maia Sandu dă dovadă de o consecveță uluitoare, iarăși – o doamnă. Din alt puncft de vedere, nominalizarea unui fost coleg de partid arată că maia sandu dă dovadă că este gata să-și asume Guvernarea iar ceilalți actori politici trebuie să se gândească serios la asta”, susține Anatol Țăranu (expertul dă dovadă de loialitate, decât de inteligență)

Andrian Candu „Liderul PAS a câștigat alegerile prezidențiale. Astăzi ei au vreo 17 mandate, la alegerile viitoare vor avea 40 de mandate. Își triplează numărul deputaților. Păi spuneți acest lucru: „vrem să mergem la alegeri anticipate pentru că vom avea 40 de mandate în loc de 17”. Nu umblați cu fofârlica și spuneți că acest Parlament este mai rău decât cel care urmează. Înțeleg că doriți să vă triplați numărul de mandate dar haideți să nu aducem prejudiciu țării”, a declarat Andrian Candu.


▪ Fadei Nagacevschi: Urmare a concursului desfășurat, Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO a hotărât: Se înaintează Guvernului spre aprobare primii trei candidați care au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului: Scobioală Diana – 99,7 p. Grosu Vladimir – 97, 4 p. Eșanu Nicolae – 93, 7 p.

▪ Transgaz planifică să mai construiască o conductă de gaze în Moldova. Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase planuri promovate în ultimii ani în România, având o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, transmite Mold-street.com.

▪ În timpul primei convorbiri telefonice de la inaugurarea președintelui american, Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au agreat să extindă tratatul New START, ultimul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări, pentru încă cinci ani (NYTimes). Tratatul urma să expire pe data de 5 februarie. Ambele camere ale parlamentului rus au votat în unanimitate astăzi pentru extinderea acordului.

▪ Președintele american Joe Biden consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa, a declarat secretarul pentru presă al Casei Albe, Jen Psaki. Psak a spus că administrația Biden vă evalua măsurile care au fost luate până acum în legătură cu această conductă. Construirea gazoductului, care trece pe sub Marea Baltică către Europa, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, este aproape încheiată. Statele Unite se tem că gazoductul, susținut de cabinetul cancelarului Angela Merkel, va spori dependența țărilor europene față de Rusia și că va crește influența Moscovei. O poziție similară cu cea a președintelui Biden a avut și fostul președinte, Donald Trump.

▪ Numărul persoanelor, din țările UE, în vârstă va crește rapid în următoarele decenii, potrivit proiecției publicate de Comisia Europeană. Astfel, procentul persoanelor peste 65 de ani în totalul populației va crește de la 20% în prezent la 30% în anul 2070.

▪ Miliardarul filantrop Bill Gates a prezentat un ambiţios plan pentru stoparea următoarei pandemii, plan ce presupune un sistem global de alertă, o testare masivă şi cheltuieli de zeci de miliarde de dolari, relatează Bloomberg. „Lumea nu a fost pregătită pentru pandemia de COVID-19. Cred că data viitoare lucrurile vor sta altfel“, a declarat Gates.

▪ Fondul Monetar de Investiții (FMI) a majorat estimarea de creștere a economiei mondiale pentru acest an, anticipând că măsurile de stimulare și campania de vaccinare ar putea atenua, cel puțin deocamdată, efectele economice ale pandemiei.

▪ Slovenia plănuieşte o revenire rapidă pe piaţa europeană a titlurilor de datorie, cu o emisiune de obligaţiuni pe 60 de ani, potrivit Bloomberg. Ţara membră a zonei euro intenţionează să ofere obligaţiuni cu scadenţa în martie 2081 prin intermediul BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi HSBC.

▪ O limită impusă de guvernul rus asupra preţurilor ali­men­telor ar putea duce la penurii în viitorul apropiat, a aver­tizat Camera rusă de Audit, relatează The Moscow Times. Rusia a impus preţuri maxime pe anumite produse ali­men­tare la sfârşitul anului trecut, iar cele mai mari lanţuri de supermarketuri ale ţării s-au angajat să nu majoreze preţurile unei game largi de bunuri.

▪ Companiile americane din sectorul auto BorgWarner şi Jabil vor investi o sumă totală de 12 miliarde de zloţi (33,5 mil. euro) în bazele lor din Ungaria, a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, scrie Budapest Business Journal. Guvernul va susţine investiţiile respective cu granturi de 4,4 miliarde de forinţi.

▪ Gigantul tech american Intel face o investiţie de ordinul zecilor de milioane de euro pentru a-şi extinde prezenţa din oraşul polonez Gdansk, potrivit Notes From Poland. Site-ul, care are deja peste 3.000 de angajaţi şi este cel mai mare centru R&D din UE al companiei, îşi va extinde acum rolul în dezvoltarea AI şi autovehicule autonome pentru Intel.

▪ Netflix era prezent, la finele anului trecut, în 81% din casele americanilor, care plătesc, în medie, $47 pe lună pentru abonamente la serviciile de streaming. Suma a crescut anul trecut cu $13 față de media din 2019. Atât Netflix, cât și Amazon Prime Video, au scăzut față de perioada în care a izbucnit pandemia.

▪ Veniturile Microsoft au ajuns la $43 de miliarde în ultimul trimestru, peste estimări și în creștere YoY de 17%. A impresionat divizia de cloud care a crescut cu 50% YoY. Acțiunile companiei au câștigat 6 procente după anunț.

▪ Apple a terminat 2020 cu cel mai profitabil trimestru din istoria companiei. Pentru prima oară, veniturile au depășit $100 miliarde, la nivelul unui trimestru, ajungând la $111,4 miliarde. Profitul a crescut cu 28% comparativ cu trimestrul 4 din 2019, fiind de $28,76 miliarde.

▪ Comerțul electronic a crescut cu 40,8% în 2020 în România, comparativ cu un procent de doar 14% așteptat, iar cota de piață a comerțului online de modă a crescut de la 19% la 29,5%. Este o creștere uriașă, care se întâmpla în mod normal în decursul a doi ani, dar pe care pandemia Covid-19 a accelerat-o foarte mult.

▪ Guvernul american a emis, în premieră, o alertă antiteroristă referitoare la ameninţări reprezentate de ‘extremiştii’ care se opun administraţiei Biden. Este pentru prima dată când o alertă antiterorism face reverire la o ameninţare de natură internă, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica