Deficite de produse din cauza creşterii dramatice a costurilor de transport

Costurile în creştere puternică legate de transportul de bunuri din Asia provoacă o criză de bunuri de larg consum în Europa pentru importatorii unei game largi de produse, de la articole pentru locuinţe, biciclete până la jucării şi fructe uscate.

Deficitul de containere goale din China a dus la o creştere de patru ori a preţurilor pe rutele maritime de transport către Europa în decurs de opt săptămâni, costurile atingând maxime record.

Drept rezultat, retailerii şi producătorii au început să se confrunte cu deficite de bunuri finite, dar şi de componente, scrie Financial Times. Youri Mercier, secretar general adjunct al Federaţiei Industriei Europene a Articolelor Sportive, spune că întârzierile de câteva săptămâni au un „impact uriaş“ asupra businessurilor.

Dificultăţile au impact şi asupra producţiei din zona euro, potrivit unei rate în creştere de producători incluşi într-un sondaj realizat recent de IHS Markit.

Comisia Europeană a declarat pentru FT că autorităţile de la Bruxelles sunt conştiente de „creşterile mari de preţuri înregistrate recent pe pieţele de transport containere“, dar că nu este clar în această fază dacă situaţia este rezultatul unui comportament anti-competitiv sau dacă intervenţia autorităţilor ar putea fi justificată“.

Comunicăm