Kurz: UE nu trebuie să pericliteze Nord Stream 2 de dragul lui Alexei Navalnîi

spot_img

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 „este în interesul multor țări din Uniunea Europeană”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz care este de părere că blocul european nu ar trebui să îl pericliteze „de dragul opoziției” la încarcerarea de către Rusia a disidentului Alexei Navalnîi, conform Bloomberg.

„Salutăm faptul că guvernul german continuă să susțină Nord Stream 2. Este un proiect european, iar oricine crede că el este doar în interesul Rusiei greșește”, a spus Kurz în cadrul unui interviu pentru Welt am Sonntag.

Kurz este de părere că Germania, Austria și alte țări europene vor avea beneficii de pe urmă finalizării Nord Stream 2 și mai spune că Europa se va slăbi pe sine dacă renunță la proiect acum. Pe de altă parte, Kurz spune că blocul european trebuie să protejeze și interesele Ucrainei, una dintre țările care ar avea de pierdut din cauza gazoductului.

Nord Stream 2 este un gazoduct construit sub Marea Baltică de la coasta rusă până la cea germană. Proiectul este condus de compania rusească Gazprom și a trezit numeroase îngrijorări geopolitice cu privire la posibilitatea ca Europa să devină din ce în ce mai dependentă de Rusia și de gazul rusesc.

Mai mult, există temeri că Rusia ar putea să folosească Nord Stream 2 ca pe un mijloc de șantaj față de Europa și de alți membri UE și NATO.

Îngrijorările cu privire la Nord Stream 2 au devenit din ce în ce mai pregnante în ultima vreme în contextul acțiunilor revoltătoare întreprinse de Rusia în ce privește otrăvirea, hărțuirea și arestarea opozantului Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de autoritățile ruse la 2 ani și 8 luni de închisoare în cadrul unui proces spectacol în care disidentului rus i s-a reproșat că nu a înștiințat instanța de locul în care se află în timp ce se afla în comă. În urma acestei decizii a instanței din Moscova, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a îl susține pe Navalnîi, iar forțele de ordine au răspuns prin reprimarea manifestațiilor cu o brutalitate ieșită din comun.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au promis că vor renunța la dezacordurile pe care le au înainte de discuțiile cu președintele american Joe Biden. Cei doi lideri europeni spun că vor lucra pentru a avea o strategie unificată europeană în ce privește energia și vor vorbi pe o singură voce în ce privește Nord Stream 2.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica