Scandalos: Maia Sandu s-a întâlnit pe ascuns cu mai mulți judecători

Șapte judecători din prima instanță din capitală, dar și din alte raioane ale țării s-au întâlnit, pe 28 ianuarie, cu președintele Maia Sandu. Președinția nu a comunicat public despre această întâlnire. Judecătorii ar fi fost invitați la discuție de consilierul prezidențial pe domeniul justiției, Olesea Stamate. Despre aceasta ne-a spus unul dintre participanții la acea întâlnire. Potrivit Alionei Miron, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru, la acea masă rotundă s-ar fi discutat despre problemele cu care se confruntă judecătorii, reforma justiției și despre implicarea politicului în justiție. Astăzi, Olesea Stamate ne-a spus că unele ședințe ale președintelui sunt publice, iar altele nu.

ALIONA MIRON, magistrat: “Dna Stamate a luat legătura cu un coleg de-al nostru și a spus că vrea să vorbească cu judecători din prima instanță despre reforme. Au fost mai multe subiecte abordate, inclusiv despre reforme, al doilea moment dezbătut au fost problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc.”

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit Alionei Miron, la întâlnire au participat șapte magistrați din prima instanță. Unii au venit din capitală, iar alții din Cahul, Ungheni ori alte raioane ale țării. Întâlnirea judecătorilor cu Maia Sandu a durat aproximativ o oră, iar acolo nu ar fi fost luate decizii. Olesea Stamate nu a infirmat, dar nici nu a confirmat faptul că a avut loc o asemenea întâlnire.

OLESEA STAMATE, consilierul președinteleui pe domeniul justiției: “Președintele se poate întâlni cu oricine consideră dumneaei că este necesar să se întâlnească – și cu judecători, și cu procurori și, dacă vreți, și cu contabilul de la Metal Feros. – Dar în contextul în care s-a întâlnit cu niște magistrați asta nu ar însemna că se implică în domeniul justiției? – În niciun mod.”

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sorina Ștefârță, nu ne-a răspuns la apeluri. Pe 1 februarie, urma să aibă loc o altă întâlnire dintre șeful statului și membrii Cosiliului Superior al Magistraturii, care însă nu a mai avut loc deoarece unii membri ai CSM s-au infectat cu Covid 19. Despre această întâlnire am aflat astăzi de la surse, iar ulterior informația ne-a fost confirmată de secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu. Acesta a confirmat faptul că a trimis o scrisoare către CSM, dar a negat că întâlnirea urma să fie una secretă.

ANDREI SPÂNU, secretarul general al Aparatului Președinteleui: “Era o ședință în care urma să se discute despre modul general, despre modul de colaborare dintre Președinție și CSM.”

Când ar urma să aibă loc totuși întâlnirea Maiei Sandu și membrii CSM, Andrei Spânu nu ne-a spus, dar a menționat că aceasta va avea loc imediat ce membrii CSM se vor reface după COVID.

Socialiștii cer informații despre întâlnire secretă a Maiei Sandu cu unii judecători din instanțele naționale

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova trimite Președinției o interpelare prin care solicită informații oficiale despre întâlnire secretă a președintelui Maia Sandu cu unii judecători din instanțele naționale, informează Telegraph.md

Prin interpelarea semnată de Grigore Novac, Președinția este întrebată cine sunt judecătorii care au participat la întâlnirea secretă, temele discutate și temeinicia legală pentru o astfel de întrevedere. Totodată, deputatul este interesat și despre faptul dacă CSM a fost informat despre invitarea unor judecători la sediul prezidențial.

“Aceste întâlniri secrete trebuie mediatizate. Ori de câte ori jurnaliștii au întrebat, Președinția a tăcut, nu a dat detalii. Societatea trebuie să cunoască cine sunt judecătorii, care au fost subiectele discutate, de ce anume unii judecători au fost chemați și de ce nu s-a făcut pe platforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dacă CSM știe de a această întrevedere, dacă judecătorii au fost chemați în timpul orelor de program sau după”, a explicat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Amintim că Maia Sandu a vorbit anume despre judecătorii de la CSM, nu și despre cei din prima instanță. Jurnal TV a sunat-o pentru precizări pe purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță. Ea ne-a spus că ”probabil, Maia Sandu a înțeles ieri că ar fi vorba despre ședința CSM-ului”. Ulterior, Ștefârță ne-a expediat un mesaj, în care a precizat că Maia Sandu a avut ”o întâlnire de lucru cu un grup de judecători, la care a discutat despre felul în care văd magistrații reforma justiției”. Ștefârță a precizat că ”este o activitate, care se încadrează în normele legale și constituționale, președintele țării fiind în drept să discute cu oricine crede necesar dintr-un sector sau altul”. Cât despre declarațiile deputaților socialiști, Sorina Ștefârță a spus că acestea ”sunt interpretări și insinuări”.

  • Dar de ce aceasta sedinta nu a fost anuntata?
  • Tocmai pentru ca a fost consultativa si am considerat-o ca pe una dintre activitatile curente, fara niciun gand ascuns sau rea intentie.”
    Ieri Maia Sandu a evitat sa raspunda daca a avut o intrevedere cu unii judecatori, precizand doar ca isi doreste o intalnire cu membrii CSM pentru a discuta despre reforma justitiei.
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT VIDEO: Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul “grupului criminal organizat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul "grupului criminal organizat" prin pornirea unui proces penal pe modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Potrivit lui Spînu, acest proces penal ar fi pus presiune...

Ilan Șor: Alegerile locale din 2023 s-au desfășurat cu numeroase încălcări, iar rezultatele lor nu pot fi legitime

Omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, constată declară că echipa sa a depus o cerere la CEC, cerând recunoașterea nevalabilității alegerilor și crede că trebuie organizat un nou scrutin. ”Partidul nostru obține constant dreptate. Recunoașterea de către Curtea Constituțională a ilegalității restrângerii drepturilor a...

Ion Ceban: La solicitarea administrației locale și a locuitorilor, va fi lansată o nouă rută de transport public spre Cricova

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu responsabilii din cadrul Primăriei, a mers astăzi în vizită de lucru în orașul Cricova, suburbie a Capitalei. În cadrul vizitei, edilul a discutat cu reprezentanții administrației locale despre proiectele realizate în comun, necesitățile și obiectivele investiționale,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica