Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește

Cancelarul austriac Sebastian Kurz sprijină Nord Stream 2: „Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește”

Disputa în jurul gazoductului Nord Stream 2 s-a încins din nou, în contextul condamnării lui Alexei Navalnîi, în urma căreia SUA si UE vor să impună noi sancțiuni Rusiei. Din vecinătatea Germaniei s-au ridicat însă voci care susțin continuarea proiectului. Potrivit cancelarului austriac, Sebastian Kurz, gazoductul este în interesul multor țări din UE. „Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește”, a spus el la finele săptămânii trecute, citat de publicația austriacă Die Presse.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Kurz nu vrea să lege finalizarea gazoductului Nord Stream 2 de posibile sancțiuni pentru condamnarea în Rusia a opozantului politic Alexei Navalnîi. Într-un comentariu pentru Die Welt am Sonntag, politicianul ÖVP a salutat faptul că guvernul german continuă să nu renunțe la proiect. Potrivit acestuia, conducta este un „proiect european” și în interesul multor țări ale UE.

Kurz a mai precizat că, în ciuda tuturor diferențelor, „dialogul cu Rusia” al UE este important. El e convins că Germania, Austria și alte țări europene vor beneficia de pe urma proiectului.

În același timp, el a cerut o reacție in cazul opozantului politic rus, Alexei Navalnîi. Acesta a fost condamnat marțea trecută la trei ani și jumătate de închisoare, pentru presupusa încălcare a condițiilor de probațiune, într-un dosar penal din 2014. Cancelarul austriac a cerut eliberarea sa și a descris verdictul împotriva lui Navalnîi ca fiind „inacceptabil”.

Acordul franco-german

Vineri, cancelarul german Angela Merkel a declarat la o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron că sancțiunile unor persoane din Rusia ar putea fi prelungite din cauza condamnării lui Navalnîi. Ea a adăugat însă că poziția guvernului german în problema continuării gazoductului rămâne aceeași. Macron a cerut un acord strâns între Germania și Franța, privitor la Nord Stream 2.

Gigantul rusesc de gaze Gazprom implementează proiectul de construcție Nord Stream 2 împreună cu partenerii săi europeni. Două linii ale gazoductului cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi sunt instalate de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Din cauza amenințărilor cu sancțiuni din partea SUA, lucrarea a fost suspendată în 2019 și reluată în decembrie 2020.

Oferta secretă a vicecancelarului german

ONG-ul german Deutsche Umwelthilfe (DUH) a publicat o scrisoare secretă a vicecancelarului social-democrat și ministru federal de finanțe, Olaf Scholz, în care este vorba despre Nord Stream 2 și oferta făcută SUA, dacă se abțin de la boicotul proiectului. În scrisoare, Scholz oferă subvenționarea importului de gaze de fracking americane, cu un miliard de euro din fonduri de la bugetul german.

Scholz a trimis scrisoarea în luna august a anului trecut, omologului său de atunci, Steven Mnuchin. Despre această ofertă a scris și reputata publicație Zeit online, în 16 septembrie 2020, însă fără un ecou substanțial.

Acum, DUH a postat documentul în Internet. Guvernul federal a refuzat până acum să facă publică scrisoarea sau să confirme existența acesteia. „Pentru a putea dovedi în cele din urmă, în mod clar, acordul secret oferit, DUH a decis să publice documentul original pe care l-a primit acum”, și-a justificat organizația de mediu abordarea. Continuare pe Hotnews

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica