Vladislav Cotici: Legislația noastră este racordată la standardele UE pentru a putea exporta produse de origine animală

Membrii Comitetului de Coordonare al proiectului twinning ”Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” s-au întrunit astăzi într-o ședință online.

”Asistența oferită de Uniunea Europeană pentru domeniile de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), prin intermediul proiectului twinning, reprezintă un suport important în calea ambițioasă de conformare la cerințele UE pentru obținerea dreptului de a exporta produse de origine animală (carne de pasăre, ouă, produse compuse pe bază de lapte, produse lactate) pe această piață”, a declarat directorul general ANSA, Vladislav Cotici.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

De asemenea, s-a constatat că circa 87% din legislația relevantă acestor priorități (carnea de pasăre, ouă, și produsele compuse) au fost transpuse în baza legală a Republicii Moldova. Este esențială aplicarea cadrului legal prin implementarea corectă a procedurilor generale și specifice, ce reglementează controalele oficiale efectuate de inspectorii ANSA pe domeniul sănătatea animalelor și siguranța alimentelor de origine animală.

”În primele 6 luni de activitate comună a experților proiectului twinning cu specialiștii ANSA, au fost evaluate cerințele de producere, export și certificare pentru produsele compuse cu conținut de lapte (înghețată), au fost elaborate recomandări referitor la procedurile oficiale de control al cărnii de pui și ouă, au fost evaluate și revizuite Planul național privind monitorizarea reziduurilor în produsele de origine animală și Planul privind zoonozele”, a mai declarat Vladislav Cotici.

În continuare, membrii Comitetului de Supraveghere au discutat și despre Planul de activitate pentru următoarele 6 luni, convenindu-se asupra unei colaborări bazate pe eficiență și eficacitate în cadrul proiectului.

La întrunire a participat și Ilona Gruenewald, manager de proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și reprezentanții celor trei instituții europene Agrarmarkt, Austria (AMA), Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat din Lituania (SFVS) și Agenția pentru Reconstrucția și Modernizarea Agriculturii (ARMA), Republica Polonă și reprezentanții celorlalte instituții beneficiare din Republica Moldova.

Amintim că proiectul twinning ”Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” a demarat în luna septembrie 2020 și oferă asistența necesară Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) în vederea consolidării capacităților instituționale, având drept obiectiv realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica