Vladislav Cotici: Legislația noastră este racordată la standardele UE pentru a putea exporta produse de origine animală

Membrii Comitetului de Coordonare al proiectului twinning ”Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” s-au întrunit astăzi într-o ședință online.

”Asistența oferită de Uniunea Europeană pentru domeniile de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), prin intermediul proiectului twinning, reprezintă un suport important în calea ambițioasă de conformare la cerințele UE pentru obținerea dreptului de a exporta produse de origine animală (carne de pasăre, ouă, produse compuse pe bază de lapte, produse lactate) pe această piață”, a declarat directorul general ANSA, Vladislav Cotici.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

De asemenea, s-a constatat că circa 87% din legislația relevantă acestor priorități (carnea de pasăre, ouă, și produsele compuse) au fost transpuse în baza legală a Republicii Moldova. Este esențială aplicarea cadrului legal prin implementarea corectă a procedurilor generale și specifice, ce reglementează controalele oficiale efectuate de inspectorii ANSA pe domeniul sănătatea animalelor și siguranța alimentelor de origine animală.

”În primele 6 luni de activitate comună a experților proiectului twinning cu specialiștii ANSA, au fost evaluate cerințele de producere, export și certificare pentru produsele compuse cu conținut de lapte (înghețată), au fost elaborate recomandări referitor la procedurile oficiale de control al cărnii de pui și ouă, au fost evaluate și revizuite Planul național privind monitorizarea reziduurilor în produsele de origine animală și Planul privind zoonozele”, a mai declarat Vladislav Cotici.

În continuare, membrii Comitetului de Supraveghere au discutat și despre Planul de activitate pentru următoarele 6 luni, convenindu-se asupra unei colaborări bazate pe eficiență și eficacitate în cadrul proiectului.

La întrunire a participat și Ilona Gruenewald, manager de proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și reprezentanții celor trei instituții europene Agrarmarkt, Austria (AMA), Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat din Lituania (SFVS) și Agenția pentru Reconstrucția și Modernizarea Agriculturii (ARMA), Republica Polonă și reprezentanții celorlalte instituții beneficiare din Republica Moldova.

Amintim că proiectul twinning ”Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” a demarat în luna septembrie 2020 și oferă asistența necesară Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) în vederea consolidării capacităților instituționale, având drept obiectiv realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel. De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior...

Alexei Paniș: Consiliera Olesei Stamate mi-a accesat datele cu caracter personal

Judecătorul Alexei Paniș a reiterat, în cadrul evaluării sale repetate, în fața Comisiei Pre-Vetting, că deține informații oficiale precum că, datele sale cu caracter personal au fost accesate de consiliera fostei președinte a Comisiei juridice, Olesea Stamate. Judecătorul a remarcat că a aflat despre aceste...

Horoscop 19 aprilie – zodia care va primi vestea pe care o aștepta de multă vreme

Horoscop 19 aprilie - ne așteptăm la surprize plăcute și o să ne străduim să le facem și noi pe plac celor pe care-i iubim, că avem nevoie de emoții pozitive. Taur E cineva care vrea să fiți împreună și tot încearcă să-și etaleze calitățile ca...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica