Curtea Constituțională la un pas de catastrofă

Titlu și declarația aparține analistului politic Corneliu Ciurea

”Clasa politică așteaptă cu sufletul la gură decizia de mâine a Curții Constituționale cu privire la constituționalitatea desemnării Nataliei Gavriliță drept candidat la postul de premier de către președintele Sandu.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În cercurile experților se vorbește despre o presiune uriașă care se face pentru ca judecătorii Curții să renunțe la interpretările anterioare și s-o impună pe Gavriliță parlamentului. Sîntem convinși că zvonurile corespund adevărului – fără acest sprijin ocult, manifestat prin culoare, Maia Sandu ar fi un rege gol. Cu acest sprijin, însă, Maia Sandu riscă să devină împreună cu judecătorii de la CC o rușine națională.

Este vorba despre comportamentul inadecvat al șefului Delegației UE în Moldova, Peter Michalko

Întrebarea e dacă poate fi cumva justificată o decizie în favoarea Nataliei Gavriliță?

Am văzut mai multe intepretări date de constituționaliști angajați dar impresia generală atunci cînd îi asculți este de un penibil acut. Arseni, Osmochescu și alții par să fi intrat în slujba diavolului – la un moment dat firul argumentării lor se rupe pentru că așa numiții constituționaliștii alunecă jenant pe panta ultimatumurilor apodictice – Curtea e singură în drept să decidă, așa cum va spune ea – așa va fi. Ceea ce înseamnă că rostul dezbaterii dispare iar în ocolul consituționalismului moldovenesc se intră cu argumentul bățului.

Maia Sandu pierde din popularitate din cauza anturajului corupt

Argumentul bățului folosit de cei care insistă că Maia Sandu are dreptate semnifică favorizarea președintelui țării pe considerente de oportunism politic. Iata că am revenit deja la situația din vara anului 2019 atunci cînd o Curte haotică și intrată în disperare își retracta propriile hotărîri, făcîndu-și mea culpa de o manieră grețoasă. În speranța că nu vor fi totuși siliţi să se pocăiască în fața societății, judecătorii de astăzi se pregătesc și ei să riște în a-și proba dependența politică neîndoielnică și neprofesionalismul absolut.
Pedeapsa poate nu-i va lovi imediat deși să nu-și facă iluzii – reputația lor va cădea, în termenii clounadei actuale, ”sub plintus”. Prin susținerea politică pe care o vor acorda Maiei Sandu și Nataliei Gavriliță, judecătorii vor deveni complice ai reprobabilei campaniei de desființare a dreptului în țara noastră. După asta nu vor mai avea nici o scuză – vor fi priviți și tratați ca niște lași care și-au trădat valorile.

Magistrații Curții Constituționale sunt puși într-o situație complicată

Iar o victorie politică repurtată prin asemenea mijloace este un dezastru care va delegitima toți actorii politici care vor încerca să se încălzească la focul acestui triumf. Vîrîtă în parlament într-un asemenea hal, Gavriliță va deveni un fel de cal al lui Caligula cu riscul să fie investită chiar în funcție. Politica va fi întoarsă pe dos și desacralizată iar politicienii și judecătorii vor fi priviți definitiv drept niște persoane de cea mai josnică speță.

Curtea Constituțională este pe cale de a slobozi mâine un val de fecale peste scena noastră politică. Nu știu cîți oameni vor rămîne curați după un asemenea exercițiu dar cu siguranță vom intra pe o perioadă nedeterminată în epoca scatofagiei politice. Orice va avea iz de excrement.

Să ne pregătim căci valul pare iminent”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica