Conflictul transnistrean poate provoca o explozie

spot_img

Dacă nu sunt soluţionate focarele de tensiune din regiunile separatiste din Moldova şi Georgia, acestea ar putea provoca o explozie.

Această opinie a fost exprimată de ministrul suedez de externe Ann Linde, care a vizitat recent Moldova în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, notează ziarul suedez Svenska Dagbladet, citat de Infotag.

Corespondentul gazetei suedeze, care a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul împreună cu Ann Linde, a menţionat că “situaţia din regiunile separatiste este o prioritate a problemelor de care Ann Linde este responsabilă, datorită faptului că Suedia prezidează OSCE”.

“Rădăcinile acestor conflicte se întorc la perioada prăbuşirii Uniunii Sovietice. Rusia are o influenţă foarte mare asupra regiunilor separatiste.

Dar lumea exterioară nu le recunoaşte ca suverane sau independente. Prin urmare, este foarte important pentru OSCE să menţină un echilibru în această privinţă.

Nu este vorba doar de securitate militară, ci şi de drepturile omului şi principiile statului de drept, despre democraţie”, menţionează Linde pentru Svenska Dagbladet.

Ann Linde speră să realizeze negocieri concrete asupra Transnistriei (în formatul “5 + 2” – “I”) în timp ce Suedia deţine preşedintenţia OSCE.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica