Iată sursele de finanțare a vaccinului împotriva COVID-19

spot_img

Viorica Dumbrăveanu prezintă sursele de finanțare a vaccinului împotriva COVID-19

În ultimul timp, se observă o intensificare a acțiunilor de dezinformare a opiniei publice cu privire la neplanificarea surselor financiare pentru anul 2021, în scopul procurării vaccinului împotriva COVID-19, precum și lipsa surselor financiare pentru acest scop.

În acest context, vin cu o informație la acest subiect, inclusiv îmi voi fundamenta poziția cu acte confirmative:

La data de 30 noiembrie 2020, Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021 (acesta poate fi accesat https://gov.md/…/document/attachments/subiect-05_3.pdf). Astfel, la Subprogramul ”Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” (fondul măsurilor de profilaxie) au fost aprobate 45,0 mln. lei, iar în nota informativă este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, pentru achiziția vaccinului împotriva COVID-19 (extrasul din nota informativă este anexat).

Respectiv, după aprobarea Legii FAOAM pentru 2021, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5,0 mln. lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19 din cele 45,0 mln. aprobate (procesul verbal este anexat).

Totodată, țin să menționez că, pe lângă aceste 5,0 mln. lei alocate din fondul de profilaxie, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate 10,0 mln. lei pentru anul curent, care, conform Hotărârii Guvernului nr. 594/2002, pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19.

Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei ( 5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19. Iată de ce, a fost aprobată Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 44 din 09 februarie 2021, care la pct. 10 menționează că, CNAM va finanța cheltuielile pentru achiziția de vaccin și a consumabilelor pentru combaterea COVID-19 (Hotărârea este anexată).

Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).

În concluzie, remarc citatul unui politician britanic: „Nu este suficient să facem tot ce putem, câteodată trebuie să facem și ceea ce trebuie”.

Îndemn clasa politică, profesioniștii din domeniile relevante să-și consolideze eforturile pentru a asigura populația Republicii Moldova cu vaccinul împotriva COVID-19 și să se detașeze de la declarații critice și fără impact pentru sănătatea populației.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica