Dionis Cenusa a venit cu un comentariu la situația politică din țară și reacția președintelui la decizia CC
Curtea Constitutionala i-a sugerat raspicat Maiei Sandu ca ea in calitate de presedinte este obligata sa se conduca de Constitutie. Cu toate acestea, Presedintele se pare ca nu intelege ca nu poti construi stat de drept maine prin abuzuri contra statului de drept astazi.

- 1) Se subintelege faptul ca Maia Sandu nu accepta sa-si recunoasca greselile. Dupa sondajul IPP publicat ieri, care prognozeaza rezultate bune pentru PAS la anticipate, Presedintele este determinat sa paseasca peste orice obstacol, inclusiv interpretarile Curtii Constitutionale.
- 2) Presedintele omite faptul ca Curtea este autoritatea suprema in protejarea legii supreme. Aceasta seteaza sau clarifica regulile de joc, reiesind din nevoia de a stabiliza situatia din tara nu invers. Daca era alta componenta a judecatorilor Sandu ar fi acuzat institutia ca deserveste interese inguste. Dar cum Curtea este independenta, Presedintele foloseste ca scuza situatia politica abnormala.
- 3) Justificarea deciziilor politice prin expresia ca “asa vrea poporul” nu este nimic altceva decat populism. Mereu exista majoritati de opinie pentru pedeapsa capitala, impotriva drepturilor anumitor categorii sociale etc. De aceea, un lider politic adopta decizii care sunt cantarite in functie de criteriul legalitatii/constitutionalitii nu a numarului de likeuri pe Facebook.
- 4) Este ingrijorator faptul ca Presedintele nu realizeaza ca prin ignorarea Curtii Constitutionale ea transmite un mesaj gresit populatiei, cel al nihilismului normativ. Preluand argumentul Presedintelui, orice cetatean poate spune ca “nu ma intereseaza ce spune legea, toti in tara sunt hoti si de aceea voi face ce vreau”. Presedintele este obligat sa fie un model de comportament și este cert ca Maia Sandu are toate ingredientele necesare pentu a deveni un astfel de model.
Ca Presedintele sa-si schimbe comportamentul este nevoie de o presiune pozitiva din partea societatii civile, mass-media si cea a partenerilor externi, in special UE. Stoparea crearii precedentelor negative este imperativa, iar energia trebuie canalizata pe solutii constitutionale pentru bine public.
-----
@omniapres.md