Nu poti construi stat de drept maine prin abuzuri contra statului de drept astazi.

Dionis Cenusa a venit cu un comentariu la situația politică din țară și reacția președintelui la decizia CC

Curtea Constitutionala i-a sugerat raspicat Maiei Sandu ca ea in calitate de presedinte este obligata sa se conduca de Constitutie. Cu toate acestea, Presedintele se pare ca nu intelege ca nu poti construi stat de drept maine prin abuzuri contra statului de drept astazi.

Ca Presedintele sa-si schimbe comportamentul este nevoie de o presiune pozitiva din partea societatii civile, mass-media si cea a partenerilor externi, in special UE
  • 1) Se subintelege faptul ca Maia Sandu nu accepta sa-si recunoasca greselile. Dupa sondajul IPP publicat ieri, care prognozeaza rezultate bune pentru PAS la anticipate, Presedintele este determinat sa paseasca peste orice obstacol, inclusiv interpretarile Curtii Constitutionale.
  • 2) Presedintele omite faptul ca Curtea este autoritatea suprema in protejarea legii supreme. Aceasta seteaza sau clarifica regulile de joc, reiesind din nevoia de a stabiliza situatia din tara nu invers. Daca era alta componenta a judecatorilor Sandu ar fi acuzat institutia ca deserveste interese inguste. Dar cum Curtea este independenta, Presedintele foloseste ca scuza situatia politica abnormala.
  • 3) Justificarea deciziilor politice prin expresia ca “asa vrea poporul” nu este nimic altceva decat populism. Mereu exista majoritati de opinie pentru pedeapsa capitala, impotriva drepturilor anumitor categorii sociale etc. De aceea, un lider politic adopta decizii care sunt cantarite in functie de criteriul legalitatii/constitutionalitii nu a numarului de likeuri pe Facebook.
  • 4) Este ingrijorator faptul ca Presedintele nu realizeaza ca prin ignorarea Curtii Constitutionale ea transmite un mesaj gresit populatiei, cel al nihilismului normativ. Preluand argumentul Presedintelui, orice cetatean poate spune ca “nu ma intereseaza ce spune legea, toti in tara sunt hoti si de aceea voi face ce vreau”. Presedintele este obligat sa fie un model de comportament și este cert ca Maia Sandu are toate ingredientele necesare pentu a deveni un astfel de model.

Ca Presedintele sa-si schimbe comportamentul este nevoie de o presiune pozitiva din partea societatii civile, mass-media si cea a partenerilor externi, in special UE. Stoparea crearii precedentelor negative este imperativa, iar energia trebuie canalizata pe solutii constitutionale pentru bine public.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica