Viaţa se scumpeşte în Europa în plină pandemie

Viaţa se scumpeşte în Europa în plină pandemie. Cauze: transport mai scump, penurii de produse şi materii prime, speculaţii la bursă, goana după energie verde şi distracţia consumatorului

Carne, ouă, hârtie pentru reciclat, cupru, oţel, benzină. Preţurile unor game extinse de materii prime şi produse cresc, iar viaţa devine brusc mai scum­pă în Europa în plină pandemie, când milioane de salariaţi încă îşi primesc banii din ajutoare date de stat. Cine este de vină şi cât vor persista scumpirile?

Importatorii din Europa şi exportatorii din China se plâng de preţuri prea mari

Importatorii din Europa şi exportatorii din China se plâng de preţuri prea mari pentru închirierea containerelor de transport pe mare, iar vapoarele vin din China mai degrabă încărcate cu produse scumpe precum laptopuri şi dispozitive pentru sportul în interior. Iar transportatorii au fost prinşi pe picior greşit, cu capacitatea redusă, de relansarea eco­nomiilor.

Adevărata frăție – Român, stăpân a 40 de „sclavi” moldoveni exploatați pe șantierele din Franța. Rețeaua lui a câștigat 14 milioane de euro

Traderii au prins după mulţi ani gustul mărfurilor necesare reconstrucţiei economiilor, iar unii analişti anunţă începutul unui superciclu al materiilor prime. Carnea de porc se scumpeşte în Germania în condiţiile reechilibrării pieţei după ce aceasta a fost dată peste cap de blocarea exporturilor din cauza pestei porcine.

Ouăle din Polonia se scumpesc

Ouăle din Polonia se scumpesc şi ele deoarece fermele de păsări sunt afectate de gripa aviară. Furajele mai scumpe au dus la creşterea preţurilor laptelui în mai multe ţări europene.

Aventura în care s-a antreat ambasadorul UE!

În Franţa, fermierii cer supermarketurilor bani mai mulţi pe produsele lor. Cotaţiile petrolului, din care sunt obţinute benzina şi motorina, urcă deoarece aprovizionarea pieţei internaţionale a fost perturbată de valul de frig care a îngheţat la propriu regiunile cu cea mai mare producţie din SUA, iar Arabia Saudită a anunţat că va reduce producţia.

Inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimul an

În acest context, companiile industriale din Europa, confruntate cu costuri mai mari de producţie, cresc preţurile cerute clienţilor, trimiţând astfel inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimul an, scrie Financial Times.

Producătorii se confruntă cu lipsuri de materii prime şi cu creşteri ale costurilor de transport pe mare, adică cu perturbări în lanţurile de aprovizionare. Eforturile de a amortiza majorarea costurilor reflectă sentimentul că blocajele din lanţurile de aprovizionare vor mai persista ceva timp, spun executivi din industrie şi transport. Produsele mai scumpe alimentează în schimb aşteptările că inflaţia va accelera în continuare.

Comunicăm