România anunță conflicte majore în Moldova

În Europa, când se ajunge la blocaj politic, se merge la anticipate și se dizolvă Parlamentul, iar poporul se pronunță. În Republica Moldova și România, Parlamentul (Preșidenția – nota red.) apelează la diferite șmecherii pentru a nu pierde fotoliile.

Declarațiile aparțin președintelui Expert – Forum România, Sorin Ioniță, transmite Jurnal.md.

„Avem un parlament (o preșidenție – nota red.) care apelează la toate șmecheriile posibile și, în loc să avem o soluție constituțională normală, ca în restul Europei în care, atunci când e blocaj, se merge la anticipate și se dizolvă Parlamentul și poporul se pronunță, la noi (în România) cumva Parlamentul (Președintele – nota red.) vrea să se agațe de scaune și vrea Parlamentul să dizolve poporul, asta este schema. Și rezultatul acestor acțiuni este că avem o Constituție proastă și în România și în Moldova”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Referitor la Constituție, prezentatorul emisiunii, Vitalie Călugăreanu a menționat că: „Noi am copiat-o de la dvs”, la care expertul a afirmat că este adevărat și că România își asumă vina.

„Da, știu. Și este vina noastră”, a răspuns Ioniță.

Acesta a spus că deciziile Curții Constituționale trebuie respectate, Parlamentul ca instituție trebuie la fel respectat, însă nu și cei care joacă politic murdar.

„Am impresia că în Moldova e un fel de limbaj dublu, eu sunt parlamentar, eu sunt Parlamentul, nu mă respecți pe mine, îmi ceri demisia, înseamnă că vrei lovitură de stat. Ori nu este așa, mi se pare că se joacă politic, iar Maia Sandu de fapt nici nu prea are cum, abia a fost aleasă, mandatul ei de la popor este foarte clar și va juca exact ca Băsescu și nu este nimic în neregulă cu asta. La rupere, hai, băieți, la rupere.

Am ajuns la blocaj, Constituția nu ne lasă să facem alegeri anticipate, în regulă, mergem înainte la referendum și mai apelăm de două, trei ori la Curtea Constituțională pe parcurs, când numim al doilea premier, al treilea”, a menționat expertul.

Sorin Ioniță a declarat că nimeni nu va accepta în RM să înceapă o campanie anticorupție pe bune fără să se lupte, și lupta va fi grea, dură și mizerabilă exact cum a fost și în România. „Așteptați-vă la doi, trei ani de conflicte majore, dar nu este altă cale”, a punctat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *