Președintele Consiliului European vine azi la Chișinău. Vlad Filat a declarat că de-a lungul timpului

spot_img

Charles Michel va avea o întrevedere cu președitnele Maia Sandu unde vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice, a menționat anterior președinția într-un comunicat de presă.

Moldova a devenit „istoria de succes” a UE

Timpul pe timpuri (6 Iulie 2011) Preşedintele Consiliului European la Chişinău: Mai multe reforme, mai mult sprijin din partea UE

Prim-ministrul Vlad Filat și Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, au ţinut o conferință de presă comună.

Charles Michel nu spune nimic despre criza politică gravă din Moldova

În cadrul conferinţei, premierul Filat a declarat că de-a lungul timpului “Republica Moldova a înregistrat progrese, şi nu la nivel de vorbe, dar la nivel de acţiuni. Şi acest lucru a fost posibil datorită voinţei poporului şi a Uniunii Europene”. “Contăm pe sprijinul d-voastră şi în continuare”, a mai adăugat Filat.

La rândul său, Herman Von Rompuy a confirmat faptul că Moldova este o ţară ospitalieră. Potrivit lui Herman, “UE apreciază eforturile personale ale premierului, dar şi a intregii ţări”. UE este pregătită să ajute Republica Moldova pe principiul “mai mult pentru mai mult”, adică mai multe reforme, mai mult sprijin. Aspectele cheia în acestă privinţă fiind lupta impotriva corupţiei şi reformarea sitemului judiciar.

“Avem progrese în negocierile dintre UE şi Republica Moldova. UE a aprobat si mandatele de negociere pentru acordul de liber schimb şi spaţiul aerian, am înregistrat progrese şi în procesul de liberalizare a vizelor. În curând vor ajunge în Moldova cele 550 milioane de euro promise de UE pentru asistenţa financiară din perioada 2011-2013. Moldova va beneficia de asistenţă din partea UE şi în contextul politicii de vecinătate, pentru care noi vom acorda asistenţă în sistemul judiciar de 50 de milioane de euro”, a precizat H. Van Rompuy.

Herman Van Rompuy şi-a mai exprimat regretul ca negocierile din luna iunie de la Moscova referitor la conflictul Transnistrean au eşuat, precizând că speră acestea vor fi reluate cu succes în toamnă, şi ca “formatul 5+2 este cel mai potrivit pentru a înregistra progrese în acest caz”.

Vaccinul AstraZeneca este întâmpinat cu reticență în Europa

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, împreună cu soţia sa, se află astăzi la Chişinău, la invitaţia oficială în Republica Moldova a prim-ministrului Vlad Filat.

După discuţia cu Vlad Filat, oficialul european va avea o întrevedere şi cu Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Preşedintele Consiliului European va mai avea astăzi întrevederi cu liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, şi cu liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin. Soţia oficialului european va vizita împreună cu soţia premierului moldovean, Sanda Filat, mănăstirea Căpriana, Orăşelul Copilăriei Concordia din localitatea Pârâta şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Istorii cu final previzibil

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica