Rusia susține că va începe testarea unui vaccin care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani
Rusia anunță că va începe, în luna iulie, testele clinice pentru un tip nou de vaccin anti-Covid. Substanța rusească ar fi capabilă să genereze imunitate la nivel celular și ar oferi protecție pentru peste 13 ani, conform directoarei Agenției Federale Medico-Biologice a Rusiei, informează Agerpres.
La o reuniune cu Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, „întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.
Ultima oră. Maia Sandu se vaccinează public înaintea medicilor
„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a explicat Veronika Skvorţova.
„În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cehia a comandat doze de vaccin rusesc Sputnik V: „Vaccinurile nu au ideologie”
Rusia a realizat până în prezent trei vaccinuri anti-Covid-19, respectiv Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac. În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită „Sputnik Light”, care va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.
@omniapres.md