Maia Sandu a suferit înfrângeri severe …

spot_img

Maia Sandu nu se teme de presiuni externe, de demersurile diplomaților din vest.

Maia Sandu începe să piardă încet, încet elita din Republica Moldova, pe acei oameni care știu foarte bine ce înseamnă încălcarea Constituției. Cel mai rău va fi când va începe să piardă procente serioase din cauza faptului că nu a reușit să livreze pe măsura așteptărilor. Un nou eșec la CCM poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu.

Ultima oră. Maia Sandu se vaccinează public înaintea medicilor

Părerea îi aparține lui Cristian Hrituc, analist politic de la București. Mai mult, ele declară că ”Maia Sandu nu se teme de presiuni externe, de demersurile diplomaților din vest, ce ar putea-o obliga să reintre în legalitate. Situația politică este una specială. Nici Vestul nu vrea ca PSRM să își recapete puterea. Un PSRM cu guvern funcțional ar însemna o pierdere pentru Sandu și recapturarea statului moldovean. De asemenea, nimeni din Vest n-ar dori să dea banii promiși Republicii Moldova unui guvern pro-rus, ca acesta să beneficieze de investițiile făcute și să tragă capital electoral”.

Ce se va întâmpla în cazul în care Maia Sandu va pierde din nou la Curtea Constituțională?

Președintele statului moldovean se bazează pe câteva lucruri și merge înainte:

1) Maia Sandu știe la această oră că nu poate fi sancționată pentru faptul că încalcă Constituția. Procedura de suspendare nu poate fi urmată, PSRM și aliații săi nu au 2/3 din voturile Parlamentului. Mai mult de atât, în cazul în care s-ar ajunge la referendum, Sandu l-ar câștiga.

2) Maia Sandu nu se teme de presiuni externe, de demersurile diplomaților din vest, ce ar putea-o obliga să reintre în legalitate. Situația politică este una specială. Nici Vestul nu vrea ca PSRM să își recapete puterea. Un PSRM cu guvern funcțional ar însemna o pierdere pentru Sandu și recapturarea statului moldovean. De asemenea, nimeni din Vest n-ar dori să dea banii promiși Republicii Moldova unui guvern pro-rus, ca acesta să beneficieze de investițiile făcute și să tragă capital electoral.

Năstase: “Iată o nouă mostră de manipulare”

3) Președintele în exercițiu știe că această luptă cu Parlamentul îi aduce puncte de imagine. Ea și partidul său cresc lună de lună. Cetățenii moldoveni vor să îi vadă învinși pe politicienii corupți din Parlament.

Cetățenii nu mai țin cont acum că același Parlament a votat-o pe Maia Sandu în funcția de Prim Ministru. Nu mai țin cont de faptul că PAS a fost aliatul PSRM. Mai mult de atât, societatea moldoveană care este încă sub imperiul mentalității sovietice, care nu are încă maturitatea democratică necesară, nu este interesată de modul în care se câștigă această luptă, ci de rezultat. Moldovenilor nu le pasă dacă Sandu încalcă Constituția, atât timp cât va ajunge la rezultatul dorit.

Acest lucru nu este condamnabil în situația actuală. Și societăți mult mai dezvoltate au urmat demersuri populiste și au constat abia după aceea greșeala făcută, vezi cazul Brexit.

Este greu să îi explici cetățeanului care a văzut zi de zi cum politicienii corupți se îmbogățesc zi de zi pe spatele lor, ce însemnă legea fundamentală a unui stat și de ce aceasta nu trebuie încălcată niciodată. Statul de drept nu se construiește cu încălcări ale legii, lucru pe care îl știe și Sandu, dar acesteia nu îi pasă. Susținerea populară pe care o are o folosește în mod cinic, pentru a-și aduce partidul la putere.

Nu este prima dată când Maia Sandu joacă altfel, încălcând principiile pe care le clamează.

Cu toate acestea, chiar dacă Maia Sandu are o susținere mare acum, în cazul în care va pierde și a treia bătălie la Curtea Constituțională, lucrurile se pot schimba în rău.

Fenomenul cel mai periculos care se va putea înregistra în următorii ani va fi cel înregistrat și în România în anii 2000.

Un blocaj la nivelul statului, cauzat doar din ambiția Maiei de a ajunge la anticipate, ce ar putea duce la o degradare totală a nivelului de trai, alături de proiectarea imaginii de ”neputincios”, ”incapabil”, ar duce la o dezamăgire totală și la creșterea popularității unui partid extremist, de genul celui condus de Renato Usatîi.

Năstase își ia electoratul înapoi și atacă: Nu mai intoxicați lumea cu populism steril

În România anilor 96 CDR a câștigat puterea, venind pe un val mare de entuziasm. În 4 ani a reușit să dezamăgească complet, iar românii au avut de ales între Ion Iliescu și extremistul Vadim Tudor.

Maia Sandu începe să piardă încet, încet elita din Republica Moldova, pe acei oameni care știu foarte bine ce înseamnă încălcarea Constituției. Cel mai rău va fi când va începe să piardă procente serioase din cauza faptului că nu a reușit să livreze pe măsura așteptărilor. Un nou eșec la CCM poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu.

Un președinte de 45 kg poate fi doar ornament în copac

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica