SUA de a intra în categoria „țară parțial liberă”. În Moldova se constată o îmbunătățire

Pandemia de COVID-19 a plasat democrațiile europene de toate tipurile politice sub „o tensiune severă”.

Freedom House plasează SUA în jumătatea inferioară a țărilor libere, cu o tendință descendentă. SUA au ajuns astfel în vecinătatea României, Mongoliei și Ghanei / Democrațiile europene, „sub presiune” din cauza COVID-19

Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin de 20% din populația lumii trăiește într-o țară liberă, potrivit evaluării anuale a drepturilor politice și a libertăților civile, publicată de Freedom House miercuri, notează G4media.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cel mai scăzut procent al populației lumii, din 1995 până în prezent, trăiește într-o țară liberă, iar trei sferturi trăiesc în țări în care libertatea scade, a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House, o organizație non-profit care pledează pentru democrație și drepturile omului.

Autorii raportului au citat arestări în masă și violențe în timpul demonstrațiilor pentru justiție rasială din vara trecută, lipsa de transparență cu privire la tratamentul și prevenirea COVID-19, acuzațiile de fraudă ale alegătorilor lui Trump, ca răspuns la alegerile prezidențiale din noiembrie, și revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, ca elemente care se numără printre cei mai preocupanți indicatori ai sănătății democrației SUA.

„Izbucnirea violenței politice în inima simbolică a democrației americane, incitată chiar de președinte, a aruncat țara într-o criză și mai mare”, se menționează în raport. „Fără a aduce atingere instalării unui nou președinte în conformitate cu legea și Constituția, Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății, dacă vor să-și protejeze venerabila democrație și să recâștige credibilitatea globală”.

Întrebați cât de aproape au fost SUA de a intra în categoria „țară parțial liberă” a raportului, autorii principali Sarah Repucci și Amy Slipowitz au spus că SUA se află în jumătatea inferioară a țărilor libere și s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior. Repucci a spus că omologii Americii în urmă cu 10 ani erau democrații occidentale cum ar fi Franța și Germania. Acum, Croația, Ghana, Mongolia, Panama și România se numără printre omologii săi.

În timp ce poziția Americii a suferit un declin, se constată în raport, China autoritară și-a exercitat autoritatea în afara granițelor sale.

India, cea mai populată democrație a lumii, a ajuns de la categoria „liberă”, la „parțial liberă” în raport. Premierul indian Narendra Modi a reprimat criticii și a folosit carantina anti-coronavirus pentru a înlătura lucrătorii migranți, potrivit Freedom House.

în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova

De asemenea, multe state europene au impus o supraveghere excesivă și restricții de circulație în timpul pandemiei și a existat un declin al libertății oamenilor în Ungaria, Polonia și Serbia, se mai arată raportul Freedom House.

Pandemia de COVID-19 a plasat democrațiile europene de toate tipurile politice sub „o tensiune severă”. În timpul pandemiei, guvernele „au apelat în mod repetat la supravegherea excesivă, la restricții discriminatorii asupra libertăților cum ar fi circulația și întrunirea, și aplicarea arbitrară sau violentă a acestor restricții de către polițiști și actori nestatali”, constată raportul „Libertatea în lume 2021”. „Liderii s-au confruntat cu alegeri grele, amânând alegeri și blocând orașe, iar deciziile lor au fost puse în aplicare în mod imperfect: aplicarea restricțiilor de circulație, de exemplu, adesea discriminează grupurile marginalizate, inclusiv imigranții din Franța și romii din Bulgaria”, adaugă raportul.

Raportul din 2021 evaluează toate țările din Balcanii de Vest ca fiind „parțial libere”, așa cum a făcut Freedom House în evaluarea sa de anul trecut. Noah Bouyon, analist la Freedom House, a declarat pentru BIRN că libertățile au scăzut ușor în unele țări din Balcanii de Vest, dar că imaginea a fost mixtă.

În Serbia, libertățile au scăzut în mod special din cauza pandemiei, a spus Bouyon. „Am fost îngrijorați de instrumentalizarea restricțiilor înainte de alegerile parlamentare și apoi, când populația a protestat față de reintroducerea unor măsuri foarte dure, a existat multă violență din partea poliției, care ne-a îngrijorat”, a explicat el.

A fost observat un ușor declin în Kosovo, Albania și Bulgaria, precum și Serbia, în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova. Nu s-a înregistrat nicio modificare în Bosnia-Herțegovina, Croația și România.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica