Ambasadorul SUA la Chişinău îi îndeamnă pe parlamentari să scoată Republica Moldova din criză

Ambasadorul american la Chişinău, Dereck J. Hogan, i-a îndemnat pe aleşii moldoveni să rezolve impasul în care se află în prezent Republica Moldova, confruntată pe lângă pandemia de COVID-19 cu un guvern disfuncţional pe fondul conflictului dintre legislativ – unde o majoritate constituită ad-hoc dintre deputaţii socialişti şi ai Partidului Şor vor să-şi impună propriul premier – şi preşedintele Maia Sandu, care doreşte alegeri anticipate în vederea constituirii unui nou parlament, care să o susţină în reformele sale, în special în domeniul combaterii corupţiei, relatează presa de peste Prut.

“Politicienii şi infractorii corupţi nu mai pot dicta cursul viitorului ţării. Poporul Republicii Moldova merită şi cere mai mult. Aleşii Republicii Moldova trebuie să respecte voinţa poporului, să rezolve impasul actual şi să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetăţenilor”, îi invită ambasadorul Dereck J. Hogan pe deputaţii moldoveni, într-un editorial publicat pe portalul Anticoruptie.md.

Criza politică, potrivit diplomatului american, nu permite gestionarea eficientă a efectelor pandemiei.

“Să fim sinceri. Democraţiile sunt fragile, iar tranziţiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale de COVID-19 şi ale crizei economice”, susţine diplomatul, citat de Agora md., constatând că “Republica Moldova se află încă la o răscruce de drumuri”.

“Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea şi spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetăţenii Moldovei şi-au scăpat ţara de un temut oligarh (Vlad Plahotniuc). Multe instituţii de stat, inclusiv Curtea Constituţională, care au fost odată capturate, îşi exercită acum independenţa şi lucrează pentru binele poporului şi nu a intereselor egoiste şi corupte. Iar instituţiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice şi revenirii la un climat de frică”, subliniază Dereck J. Hogan.

În mesajul său, ambasadorul SUA asigură Chişinăul că “nu este singur în eforturile sale”.

“Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democraţiile, pentru a ne reconstrui economiile şi pentru a inspira speranţă tinerilor noştri. SUA vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber şi mai prosper”, subliniază diplomatul american în finalul mesajului său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *