Declarație: Ceea ce trebuie de făcut urgent este să votăm un guvern funcțional

Igor Dodon a vorbit despre un lockdown totoal și despre responsabilitatea asumată pentru a depăși criza politică, economică și, cel mai important, criza pandemică, pentru a asigura sănătatea cetățenilor.

”Situația pandemică în Moldova a atins în aceste zile cifre critice, înspăimântătoare, și multă lume se întreabă dacă va fi sau nu un “lockdown” total, fiindcă această măsură disperată este activ discutată de unii de la conducerea țării.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cred că, mai întâi de toate, trebuie să recunoaștem că în prezent Moldova trece printr-un haos constituțional și politic în care ne-au băgat câțiva politicieni iresponsabili, iar consecințele sociale ale acestui haos le vedem deja cu toții. Criza pandemică a devenit în ultimele săptămâni extrem de gravă și este evident că lucrurile sunt scăpate total de sub control, inclusiv pentru că Președinția a abandonat lupta cu pandemia și are ca singură miza alegerile anticipate cu orice preț, chiar și cu prețul vieții oamenilor.

Câtă vreme nu vom rezolva criza politică și de guvernare, situația pandemică gravă în care se prăbușește țara nu poate fi depășită. Moldova are nevoie de un Guvern cu mandate deplin, care să se apuce imediat de treabă. Încă pentru a învesti un asemenea Guvern, e nevoie de dialog și unitate a clasei politice. Și cât mai repede, pentru că fiecare zi amânată costă zeci de vieți. Aceste vieți pierdute sunt pe responsabilitatea celei care se încăpățânează să deblocheze criza politică și constituțională și preferă să lase țara neguvernată.

Menționez aici că nu sunt de acord ca cetățenii și agenți economici să aibă de suferit de pe urma unui “lockdown” total, doar din cauză că unii s-au plimbat pe la Condrița în excursii populiste, s-au ocupat de interese electorale, în loc să aibă grijă de sănătatea și securitatea cetățenilor. E necesar de aplicat măsuri și soluții de limitare a răspândirii virusului, dar fără a bloca economia și fără a închide forțat toți oamenii în case.

Ceea ce trebuie făcut urgent este să votăm un guvern funcțional, care să poată administra această criză pandemică și să aibă responsabilitate pentru modul în care acționează. Totodată, trebuie să încetăm imediat orice lupte instituționale, să fie lăsate instituțiile să lucreze pentru cetățeni, fără a fi hărțuite de Președinție. Partidele, la rândul lor, trebuie să lase polemicile inutile și să sprijine instituțiile și personalul medical.

Așa cum am putut ține sub control pandemia anul trecut, fără să avem spitalele supraîncărcate, se poate face și acum dacă cei care au preluat conducerea țării vor înceta joaca de-a politica și vor înțelege măcar în ultimul ceas că vor purta răspundere directă pentru numărul mare de decese și îmbolnăviri.

Haideți să oprim catastrofa pandemică. PSRM reafirmă deschiderea spre dialog cu conducerea țării și cu partidele din Parlament.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica