Declarație: Ceea ce trebuie de făcut urgent este să votăm un guvern funcțional

spot_img

Igor Dodon a vorbit despre un lockdown totoal și despre responsabilitatea asumată pentru a depăși criza politică, economică și, cel mai important, criza pandemică, pentru a asigura sănătatea cetățenilor.

”Situația pandemică în Moldova a atins în aceste zile cifre critice, înspăimântătoare, și multă lume se întreabă dacă va fi sau nu un “lockdown” total, fiindcă această măsură disperată este activ discutată de unii de la conducerea țării.

Cred că, mai întâi de toate, trebuie să recunoaștem că în prezent Moldova trece printr-un haos constituțional și politic în care ne-au băgat câțiva politicieni iresponsabili, iar consecințele sociale ale acestui haos le vedem deja cu toții. Criza pandemică a devenit în ultimele săptămâni extrem de gravă și este evident că lucrurile sunt scăpate total de sub control, inclusiv pentru că Președinția a abandonat lupta cu pandemia și are ca singură miza alegerile anticipate cu orice preț, chiar și cu prețul vieții oamenilor.

Câtă vreme nu vom rezolva criza politică și de guvernare, situația pandemică gravă în care se prăbușește țara nu poate fi depășită. Moldova are nevoie de un Guvern cu mandate deplin, care să se apuce imediat de treabă. Încă pentru a învesti un asemenea Guvern, e nevoie de dialog și unitate a clasei politice. Și cât mai repede, pentru că fiecare zi amânată costă zeci de vieți. Aceste vieți pierdute sunt pe responsabilitatea celei care se încăpățânează să deblocheze criza politică și constituțională și preferă să lase țara neguvernată.

Menționez aici că nu sunt de acord ca cetățenii și agenți economici să aibă de suferit de pe urma unui “lockdown” total, doar din cauză că unii s-au plimbat pe la Condrița în excursii populiste, s-au ocupat de interese electorale, în loc să aibă grijă de sănătatea și securitatea cetățenilor. E necesar de aplicat măsuri și soluții de limitare a răspândirii virusului, dar fără a bloca economia și fără a închide forțat toți oamenii în case.

Ceea ce trebuie făcut urgent este să votăm un guvern funcțional, care să poată administra această criză pandemică și să aibă responsabilitate pentru modul în care acționează. Totodată, trebuie să încetăm imediat orice lupte instituționale, să fie lăsate instituțiile să lucreze pentru cetățeni, fără a fi hărțuite de Președinție. Partidele, la rândul lor, trebuie să lase polemicile inutile și să sprijine instituțiile și personalul medical.

Așa cum am putut ține sub control pandemia anul trecut, fără să avem spitalele supraîncărcate, se poate face și acum dacă cei care au preluat conducerea țării vor înceta joaca de-a politica și vor înțelege măcar în ultimul ceas că vor purta răspundere directă pentru numărul mare de decese și îmbolnăviri.

Haideți să oprim catastrofa pandemică. PSRM reafirmă deschiderea spre dialog cu conducerea țării și cu partidele din Parlament.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Guvernul a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptat de Parlament, câteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi PA Media/DPA. Într-un articol pentru Wall Street Journal, Truss a salutat leadership-ul istoric al SUA care "a ţinut afară cu succes ameninţarea comunistă din partea Uniunii...

România susține adoptarea în decembrie a deschiderii negocierilor de aderare a Moldovei

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat, luni, la deschiderea evenimentului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, că România susține negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina cu UE. În cadrul discursului său, Luminița Odobescu a prezentat poziţia României de susţinere a procesului...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica