Declaratie: Unele state au negociat pe ascuns contracte pentru vaccinuri

spot_img

Cancelarul austriac a acuzat, vineri, anumite state membre ale UE, fără a le numi, că au negociat în culise ”contracte” cu laboratoarele, ceea ce a dus la o repartizare inechitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 între ţări, transmite AFP.

Există indicii potrivit cărora ar exista o instanţă, un bazar unde au fost încheiate acorduri suplimentare între statele membre şi companii farmaceutice”, a declarat, în faţa presei, Sebastian Kurz, care a avut un schimb de opinii pe acest subiect cu liderii Belgiei, Greciei, Poloniei, Sloveniei şi Cehiei, transmite Agerpres.

Trebuie să vedem cine a semnat contractele”, a adăugat Kurz. El a subliniat că aceste contracte sunt ”secrete” şi că nu le va putea consulta, lansând şi un apel ”urgent la transparenţă totală”.

Potrivit cancelarului austriac, Malta va primi astfel ”până la de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria” până în vară, iar Ţările de Jos vor obţine ”de două ori mai multe doze decât Croaţia până la finalul lui iunie”.

CE: Un stat membru poate obține “un vaccin în plus decât un altul”

Uniunea Europeană a apărat existenţa unui astfel de mecanism.

Comisia are ca punct de plecare distribuirea de doze pe baza populaţiei, dar statele membre pot cere să primească un vaccin în plus decât un altul’‘, a explicat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Aceste contacte pot interveni direct între un stat membru şi un laborator în particular în cadrul unui comitet director, după desfăşurarea de discuţii între toate statele membre”, a explicat el.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica