Ciocoi: Pentru instituirea unor măsuri restrictive mai dure este necesară instituirea stării de urgență

spot_img

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că, în condițiile unui Guvern interimar, sancționarea nerespectării restricțiilor sanitare devine mai anevoioasă. Potrivit șefului interimar al Executivului pentru instituirea unor măsuri restrictive mai dure este necesară instituirea stării de urgență, notează IPN.

Potrivit premierului interimar, decizia de a relua activitatea centrelor comerciale a fost luată sub presiunea administratorilor mall-urilor. Mai mult, Aureliu Ciocoi spune că, în condițiile unui Guvern interimar, deciziile luate privind instituirea restricțiilor trebuie coordonate și cu administrațiile publice locale.

„În cazul instituirii stării de urgență, chiar și unui Guvern interimar i se oferă pârghii pentru a lua decizii mult mai ferme. În condițiile actuale ne este foarte greu să luăm decizii. Acum orice decizie trebuie coordonată cu celelalte ramuri ale puterii. Au fost multe cazuri când deciziile CNESP erau boicotate la nivelul autorităților publice locale”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii  „Piatnita s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR.

Premierul interimar a explicat și raționamentul în baza căruia a fost luată decizia de a relua procesul educațional din 16 martie, în condițiile unui număr în creștere a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2.

„Porivit Codului Educației, în cazul copiilor cu vârsta până la 10 ani, dacă aceștia rămân acasă, ei trebuie să fie supravegheați, obligatoriu, de un adult. Iată de ce s-a luat decizia ca de pe 16 martie elevii claselor primare să studieze cu prezența fizică la ore, cu un control foarte strict din partea administrației școlii privind respectarea restricțiilor sanitare”, a spus Aureliu Ciocoi.

După ce Parlamentul a aprobat derogarea de la legea achizițiilor publice, care permite procurarea simplificată a vaccinurilor, premierul interimar spune că se va face abstracție de geopolicita vaccinurilor, promovată de politicieni, și vor fi procurate toate vaccinurile autorizate și accesibile pe piață.

„Vă asigur că în cazul vaccinului Pfizer noi dispunem de condițiile necesare păstrării a 200 de mii de doze de vaccin, la temperatura de -70 de grade. Noi nu dăm prioritate niciunui vaccin, din banii statului vor fi procurate toate vaccinurile autorizate”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Recent, Executivul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea a 330 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19. Banii au fost alocați din Fondul de rezervă al Guvernului.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit – cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit: sala de adunări a fost dotată cu echipamente audio și video moderne - cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției Bucurie pe fețele profesorilor, recunoștință în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica