Ciocoi: Pentru instituirea unor măsuri restrictive mai dure este necesară instituirea stării de urgență

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că, în condițiile unui Guvern interimar, sancționarea nerespectării restricțiilor sanitare devine mai anevoioasă. Potrivit șefului interimar al Executivului pentru instituirea unor măsuri restrictive mai dure este necesară instituirea stării de urgență, notează IPN.

Potrivit premierului interimar, decizia de a relua activitatea centrelor comerciale a fost luată sub presiunea administratorilor mall-urilor. Mai mult, Aureliu Ciocoi spune că, în condițiile unui Guvern interimar, deciziile luate privind instituirea restricțiilor trebuie coordonate și cu administrațiile publice locale.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„În cazul instituirii stării de urgență, chiar și unui Guvern interimar i se oferă pârghii pentru a lua decizii mult mai ferme. În condițiile actuale ne este foarte greu să luăm decizii. Acum orice decizie trebuie coordonată cu celelalte ramuri ale puterii. Au fost multe cazuri când deciziile CNESP erau boicotate la nivelul autorităților publice locale”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii  „Piatnita s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR.

Premierul interimar a explicat și raționamentul în baza căruia a fost luată decizia de a relua procesul educațional din 16 martie, în condițiile unui număr în creștere a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2.

„Porivit Codului Educației, în cazul copiilor cu vârsta până la 10 ani, dacă aceștia rămân acasă, ei trebuie să fie supravegheați, obligatoriu, de un adult. Iată de ce s-a luat decizia ca de pe 16 martie elevii claselor primare să studieze cu prezența fizică la ore, cu un control foarte strict din partea administrației școlii privind respectarea restricțiilor sanitare”, a spus Aureliu Ciocoi.

După ce Parlamentul a aprobat derogarea de la legea achizițiilor publice, care permite procurarea simplificată a vaccinurilor, premierul interimar spune că se va face abstracție de geopolicita vaccinurilor, promovată de politicieni, și vor fi procurate toate vaccinurile autorizate și accesibile pe piață.

„Vă asigur că în cazul vaccinului Pfizer noi dispunem de condițiile necesare păstrării a 200 de mii de doze de vaccin, la temperatura de -70 de grade. Noi nu dăm prioritate niciunui vaccin, din banii statului vor fi procurate toate vaccinurile autorizate”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Recent, Executivul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea a 330 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19. Banii au fost alocați din Fondul de rezervă al Guvernului.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica