PAS recurge la un genocid umanitar – dacă nu anticipate, atunci lockdown

Echipa Maiei Sandu (0 voturi în Parlament) promovează incompetență și aceasta a a juns la cote dramatice. Lipsa de viziune în situații de criză, denotă un amatorism ridicol. Președintele ”recomandă”, ”cere”, ”trebuie”, dar nu vede impactul real, rezultate concrete pentru economie și cetățeni. Maia Sandu este într-un lockdown total și este mai mult preocupată de ratingul personal, decât de sătătatea cetățenilor.

Deputatul PAS Dan Perciun „Dacă vrem să evităm acest scenariu altă soluție decât un lockdown nu există. Înțeleg că am obosit cu toții de pandemie, de restricții și toți au îngrijorări pertinente referitor la impactul acestor măsuri asupra veniturilor populației și a business-ului. Asta și face această decizie atât de dificilă”, susține parlamentarul.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Poziția noastră este că lockdown-ul trebuie introdus și acompaniat de măsuri de suport pentru oameni și companii. Guvernul în colaborare cu Parlamentul trebuie să prevadă compensații pentru plata salariilor, să examineze posibilitatea amânării plăților la credite, servicii comunale, chirie pentru luna martie. Trebuie extinsă garantarea de către stat a creditelor luate de către companii. Trebuie facilitat accesul la ajutorul de șomaj și compensate veniturile patentarilor și a altor categorii care vor fi afectate. E o decizie complicată, dar care trebuie făcută pentru a salva vieți”, a ținut să precizeze el.

Deputatul Platformei DA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, critică decizia președintelui Maia Sandu de a institui starea de urgență.

„Un lockdown total de minim 2 săptămâni plus revenirea din acesta ar costa bugetul circa 6 mlrd lei. În plus e nevoie de achitat populației și businessului compensații. Economiile cetățenilor și ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident, e nevoie de atragerea asistenței financiare externe și de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotențiar”, scrie Slusari pe Facebook.

Igor Dodon, liderul socialiștilor spune că este necesar de aplicat măsuri și soluții de limitare a răspândirii virusului, dar fără a bloca economia și fără a închide forțat toți oamenii în case.

„Ceea ce trebuie făcut urgent este să votăm un guvern funcțional, care să poată administra această criză pandemică și să aibă responsabilitate pentru modul în care acționează. Totodată, trebuie să încetăm imediat orice lupte instituționale, să fie lăsate instituțiile să lucreze pentru cetățeni, fără a fi hărțuite de Președinție. Partidele, la rândul lor, trebuie să lase polemicile inutile și să sprijine instituțiile și personalul medical”, a precizat Igor Dodon.

Corneliu Furculiţă, liderului fracţiunii PSRM în Parlament, „Noi credem că preşedintele ţării trebuie să-şi execute obligaţiunile constituţionale şi să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru. Iar indicaţiile la adresa Parlamentului şi Guvernului nu ţin nicidecum de competenţa şefului statului”, se mai arată în postare.

Expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său declară că ”dacă se va recurge la închiderea totală a economiei, atunci vânzările de bunuri și servicii ar scădea cu nu mai puțin de 2,5 miliarde lei săptămânal.

Această încetinire a vieții economice va lovi Bugetul Public, veniturile agenților economici și veniturile populației. Pierderile totale le estimăm la 1,2-1,3 miliarde lei săptămânal”, scrie expertul.

Dionis Cenusa consideră că țara este blocată de politicieni iresponsabili care in ultimele doua luni de zile s-au uitat mai mult la sondaje politice decat la statisticile infectiilor cu Covid-19.

Fostul premier, Ion Chicu a spune că ”Prezidentul vine (doar) cu recomandări către alții, de parcă în Legea 212 din 2004, n-ar fi scris expres că starea de urgență poate fi instituită de Parlament și la propunerea Președintelui. Uiți pe o clipă că moare ratingul, te gândești că mor oamenii, te duci în Parlament și ceri “lockdown”… Mai treci și pe la Mitropolit și cerîndu-ți iertare pentru păcate, îl anunți că trebuie suspendate serviciile divine în acest Post mare (cum a făcut anul trecut unul, care nu se gândea la rating)… Mai strîngi și Asociațiile de business și le spui onest, deși iar îți omori ratingul, despre posibilitățile reale pe care le are statul de a ajuta economia în caz de restricționare a unor activități economice. Poți, bineînțeles, și să le spui că ai trimis Guvernului ca măsură de susținere a businessului propunerea de a îmbunătăți paginea web a ODIMM – precis salvezi ratingul cu asta.

Politicienii noștri stau acum în fața unei “dileme grele”. Pe cine să salveze – oamenii sau ratingul politic? Pînă când, ei preferă să-și salveze ratingul. Oamenii mai rabdă, “electoratul” contează.”

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 19 aprilie – zodia care va primi vestea pe care o aștepta de multă vreme

Horoscop 19 aprilie - ne așteptăm la surprize plăcute și o să ne străduim să le facem și noi pe plac celor pe care-i iubim, că avem nevoie de emoții pozitive. Taur E cineva care vrea să fiți împreună și tot încearcă să-și etaleze calitățile ca...

NEWS ALERT VIDEO: Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul “grupului criminal organizat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu acuză Procuratura Anticorupție că ar face jocul "grupului criminal organizat" prin pornirea unui proces penal pe modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Potrivit lui Spînu, acest proces penal ar fi pus presiune...

Ilan Șor: Alegerile locale din 2023 s-au desfășurat cu numeroase încălcări, iar rezultatele lor nu pot fi legitime

Omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, constată declară că echipa sa a depus o cerere la CEC, cerând recunoașterea nevalabilității alegerilor și crede că trebuie organizat un nou scrutin. ”Partidul nostru obține constant dreptate. Recunoașterea de către Curtea Constituțională a ilegalității restrângerii drepturilor a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica