Ungaria este ţara cu cea mai mare rată a vaccinării pe cap de locuitor din UE

Ţările din Europa de Est sunt într-o cursă contra cronometru a vaccinărilor împotriva COVID. Polonia se poate detaşa de grup cu propria producţie de vaccinuri. Ungaria este ţara cu cea mai mare rată a vaccinării pe cap de locuitor din UE

În Europa Centrală şi de Est, unde statele au trecut de la exemple de rezistenţă la pandemie la victime care au nevoie de orice ajutor pot primi, se duce o adevărată cursă a vaccinărilor. ♦ Ungaria, spre exemplu, şi-a deschis acces la toate vaccinurile contra COVID. ♦ Polonia face pregătiri pentru a produce vaccinuri. ♦ Bulgaria este liber la vaccinare pentru toată lumea. Miza este evitarea reînchiderii economiilor.

Ungaria este printre liderii europeni la vaccinare, scrie Bloomberg. Este chiar ţara cu cea mai mare rată a vaccinării pe cap de locuitor din UE, de 13,2 doze la suta de locuitori la începutul acestei săptămâni, dacă din calcule este exclusă Malta, un stat foarte mic. În februarie, Polonia a revendicat acest titlu. Media UE este de 9,1%. Calculele arată că în Ungaria au fost administrate peste un milion de vaccinuri, mulţumită şi sutelor de mii de doze cumpărate din China şi Rusia.

PAS recurge la un genocid umanitar – dacă nu anticipate, atunci lockdown

Polonia a folosit până acum în principal vaccinuri de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, iar guvernul a vehiculat ideea de a importa vaccinuri chinezeşti. Însă ministrul sănătaţii nu a recomandat utilizarea acestora, menţionând lipsa de informaţii. Mabion se aşteaptă ca transferul şi verificarea tehnologiei să fie finalizate până la mijlocul acestui an.

În Bulgaria, ţară aflată până nu demult pe ultimul loc în UE la vaccinări pentru că persoanele aflate în grupurile de prioritate nu se prezentau, guvernul a permis de luna trecută vaccinarea tuturor. Rezultatul au fost cozi lungi la centrele de imunizare. Bulgaria se bazează numai pe vaccinurile din programul UE, care le exclud pe cele importate din China şi Rusia. Guvernul bulgar nu a exclus folosirea Sputnik, mai ales că acest lucru este cerut cu insistenţă de socialişti, însă doar dacă aşa este recomandat de UE.

Ruşii nu aşteaptă să fie invitaţi în Uniune. Fondul Rus de Investiţii Directe a încheiat un acord pentru producerea de Sputnik-V în Italia, a anunţat Camera de Comerţ italo-rusă. În acest sens, firma italo-elveţiană Adienne Pharma & Biotech a semnat un acord strategic cu RDIF – un fond suveran care promovează vaccinul în străinătate – pentru producerea vaccinului în Italia. Acesta este primul său acord european de producţie. Compania va putea începe livrările în iulie. Dacă vaccinul primeşte aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, dozele vor fi rezervate exclusiv pieţei italiene, potrivit unui purtător de cuvânt al camerei de comerţ. În caz contrar, producţia va fi exportată în ţările care au aprobat vaccinul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *