Ucraina va relua exporturile de carne de pasăre spre UE

Ucraina anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru a separa regiunile din Ucraina unde nu există virusul gripei aviare de cele afectate de acest virus, în ideea de a permite Kievului să reia exporturile de carne de pasăre spre UE, informează Reuters.

“Aceste exporturi vor avea loc, chiar dacă restricţiile vor rămâne în vigoare în zonele unde au fost câteva cazuri de gripă aviară, deoarece vor fi livrate produse sigure din zonele neafectate”, a informat Serviciul de Stat pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului din Ucraina. Noul regim de export va intra în vigoare la data de 20 martie.

Anterior, identificarea unor cazuri de gripă aviară însemna interzicerea exporturilor din întreaga ţară.

Riscul de răspândire la oameni a virusului gripei aviare este considerat scăzut însă precedentele epidemii de gripă aviară în rândul păsărilor ţinute în crescătorii a necesitat programe mari de sacrificare pentru ca epidemia să fie ţinută sub control.

La începutul lunii decembrie 2020, Ucraina a raportat un focar de gripă aviară în zona de sud a ţării şi de atunci încoace exporturile de carne de pasăre au fost suspendate.

Cantitatea totală de carne de pasăre exportată de Ucraina a crescut cu 4% în 2020 până la 431.000 de tone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *