În timp ce UE a produs vaccinuri pentru SUA si UK, tarile din Europa nu si-a primit dozele

Orlando Nicoara vorbește despre batalia din EU si SUA/UK pe tema livrarilor de vaccin anti Covid-19:

 • Furia europenilor si amenintarile doamnei Von Der Leyen cu blocarea exporturilor pentru vaccinurile produse pe continent e justificata.
 • In timp ce Comisia Europeana a jucat fair, bazandu-se pe principiile unei piete libere si a respectarii contractelor semnate, americanii si britanicii si-au vazut propriul interes, jucand cartea nationalista.
 • Comisia Europeana a semnat contractul cu AstraZeneca cu o zi inaintea Marii Britanii.
 • Acest lucru nu a insemnat nimic deoarece guvernul britanic a finantat universitatea Oxford pentru dezvoltarea vaccinului. Contractul a fost semnat in ian/feb anul trecut, cand nu se stia nivelul la care va ajunge pandemia, si contine o clauza de livrare cu prioritate a vaccinului pentru Marea Britanie.
 • Cand Oxford a vrut sa se asocieze cu Merck, gigantul pharma american specializat in vaccinuri, guvernul britanic a blocat joint-venture-ul deoarece contractul nu respecta clauza de livrare cu prioritate catre UK. Asa s-a ajuns la asocierea Oxford cu AstraZeneca.
 • Germania a finantat dezvoltarea vaccinului de catre BioNTech dar nu pus nicio clauza de livrare cu prioritate catre UE.
 • Desi au fost avertizati cand Trump a incercat sa cumpere CureVac, compania germana care dezvolta un vaccin, in martie anul trecut, europenii nu au blocat asocierea BioNTech cu Pfizer, care e companie americana.
 • Dupa semnarea parteneriatului Pfizer BioNTech, americanii stiau ca pot bloca orice export de vaccinuri produse pe teritoriul SUA prin lege. De aceea nici nu s-au mai grabit sa semneze contracte suplimentare cu Pfizer.
 • Desi Defence Production Act era suficienta pentru blocarea exporturilor, Trump a semnat, in decembrie anul trecut, o lege care acorda SUA prioritate pentru orice vaccin produs pe teritoriul sau. Pfizer are cele mai multe centre de producere a vaccinurilor in SUA.
 • In timp ce UK si SUA au aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech in decembrie, pe 2, respectiv pe 11, UE l-a aprobat trei saptamani mai tarziu, pe 21 decembrie, la 2-3 saptamani dupa. Iar britanicii au aprobat vaccinul Oxford/AstraZeneca tot in decembrie.
 • Astfel ca in ianuarie, dupa ce au fost aprobate cele doua vaccinuri, europenii s-au trezit blocati: fabricile AstraZeneca din UE livrau catre UK, conform clauzei impuse de guvernul britanic, iar fabricile americane Pfizer livrau catre SUA, conform legilor americane.
 • Astfel ca, in loc sa primeasca 260 milioane doze de AstraZeneca in primul semestru din acest an, europenii vor primii doar 100 milioane. Asta desi AZ are doua fabrici in UE.
 • Mai mult, aproape 10 milioane doze de vaccin, cele mai multe Pfizer, au fost exportate din Europa catre Marea Britanie.
 • Europenii au exportat Pfizer si catre alte tari, precum Canada sau Japonia. Situatia e suficient de absurda incat canadienii, in loc sa aduca Pfizer de la vecinii americani, de la fabrica din Michigan, au important din Europa, din cauza legii care blocheaza exporturile din SUA.
 • Peste 12 milioane doze de vaccin Pfizer au plecat din Europa catre Canada, Japonia si Mexic.
 • Ca absurdul sa fie complet, aproximativ 30 milioane doze de vaccin AstraZeneca sunt blocate de americani la fabrica din Ohio deoarece acest vaccin inca nu e aprobat in SUA. Abia zilele trecute au permis un export de 4 milioane, din aceste doze, catre Canada si Mexic.

Rezultatul? Biden a anuntat ca SUA va atinge tinta 100 milioane doze de vaccin mai devreme cu o luna, iar britanicii au anuntat ca jumatate din populatia adulta a primit prima doza de vaccin.

Cam asa se explica reactia furioasa a sefei Comisiei Europene din aceasta saptamana si amenintarea cu interzicerea exporturilor. In timp ce UE a produs vaccinuri si pentru SUA si pentru UK si pentru restul lumii, tarile din Europa nu si-a primit dozele contractate de Comisia Europeana.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica