Rusia denunţă refuzul american privind un dialog public Biden-Putin

Rusia şi-a exprimat regretul pentru refuzul – potrivit ei – SUA de a organiza un dialog public între Vladimir Putin şi Joe Biden, la iniţiativa preşedintelui rus, după un schimb de replici dure săptămâna trecută, relatează Agerpres.

Este încă o ocazie ratată pentru a ieşi din impasul relaţiilor ruso-americane care există din cauza Washingtonului“, a apreciat Ministerul de Externe rus într-un comunicat lapidar.

Vladimir Putin îi propusese omologului său american un dialog public prin videoconferinţă pentru a discuta despre numeroasele lor neînţelegeri.

Potrivit diplomaţiei ruse, “partea americană nu a susţinut propunerea” lui Vladimir Putin, care dorea să discute “despre problemele bilaterale care s-au acumulat şi despre tematica stabilităţii strategice“.

El lansase această idee joi seara după un uimitor schimb de mesaje prin media interpuse, preşedintele rus răspunzând că “cine zice, ăla este” lui Biden, care îl calificase drept “ucigaş”.

Putin propusese ca videoconferinţa să aibă loc vineri sau luni, explicând că este indisponibil în timpul weekendului din cauza unui sejur în taiga.

Ca reacţie la cuvintele lui Biden, Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări, fapt considerat ieşit din comun.

Kremlinul a denunţat între altele înmulţirea sancţiunilor împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a adoptat o nouă serie săptămâna trecută.

Hotărârea adversarilor noştri, în special SUA, de a sancţiona îşi continuă tendinţa ascendentă“, a relevat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.

Preşedintele american afişează de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie o mare fermitate faţă de Kremlin, în opoziţie cu bunăvoinţa reproşată adeseori predecesorului său Donald Trump până şi în tabăra sa republicană, notează AFP.

Dar schimbul de replici între Biden şi Putin aruncă relaţia americano-rusă într-o nouă spirală a tensiunilor, în contextul în care cele două puteri susţin totodată că vor să coopereze în dosare de interes comun.

Relaţiile ruso-americane – şi în general ruso-occidentale – s-au deteriorat în ultimii ani ca urmare a mai multor dosare: anexarea Crimeii, războiul în estul Ucrainei, conflictul din Siria şi otrăvirea, iar apoi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *