Rusia denunţă refuzul american privind un dialog public Biden-Putin

spot_img

Rusia şi-a exprimat regretul pentru refuzul – potrivit ei – SUA de a organiza un dialog public între Vladimir Putin şi Joe Biden, la iniţiativa preşedintelui rus, după un schimb de replici dure săptămâna trecută, relatează Agerpres.

Este încă o ocazie ratată pentru a ieşi din impasul relaţiilor ruso-americane care există din cauza Washingtonului“, a apreciat Ministerul de Externe rus într-un comunicat lapidar.

Vladimir Putin îi propusese omologului său american un dialog public prin videoconferinţă pentru a discuta despre numeroasele lor neînţelegeri.

Potrivit diplomaţiei ruse, “partea americană nu a susţinut propunerea” lui Vladimir Putin, care dorea să discute “despre problemele bilaterale care s-au acumulat şi despre tematica stabilităţii strategice“.

El lansase această idee joi seara după un uimitor schimb de mesaje prin media interpuse, preşedintele rus răspunzând că “cine zice, ăla este” lui Biden, care îl calificase drept “ucigaş”.

Putin propusese ca videoconferinţa să aibă loc vineri sau luni, explicând că este indisponibil în timpul weekendului din cauza unui sejur în taiga.

Ca reacţie la cuvintele lui Biden, Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări, fapt considerat ieşit din comun.

Kremlinul a denunţat între altele înmulţirea sancţiunilor împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a adoptat o nouă serie săptămâna trecută.

Hotărârea adversarilor noştri, în special SUA, de a sancţiona îşi continuă tendinţa ascendentă“, a relevat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.

Preşedintele american afişează de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie o mare fermitate faţă de Kremlin, în opoziţie cu bunăvoinţa reproşată adeseori predecesorului său Donald Trump până şi în tabăra sa republicană, notează AFP.

Dar schimbul de replici între Biden şi Putin aruncă relaţia americano-rusă într-o nouă spirală a tensiunilor, în contextul în care cele două puteri susţin totodată că vor să coopereze în dosare de interes comun.

Relaţiile ruso-americane – şi în general ruso-occidentale – s-au deteriorat în ultimii ani ca urmare a mai multor dosare: anexarea Crimeii, războiul în estul Ucrainei, conflictul din Siria şi otrăvirea, iar apoi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica