Exporturile de whisky din UK au ajuns în pragul colapsului

Exporturile de whisky şi alimente din Marea Britanie pe piaţa europeană, după Brexit, au ajuns în pragul colapsului. Vânzările de băuturi şi produse agroalimentare britanice în UE au înregistrat o scădere de 75% în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când UK a ieşit, oficial, din Uniunea Europeană, informează The Guardian.

Cele mai mari pierderi le-au înregistrat producătorii de whisky, brânză şi ciocolată din UK.

Cei mai afectaţi au fost producătorii de whisky: de la exporturi în valoare de 105 milioane de lire sterline, acestea au ajuns la 40 de milioane. De asemenea, valoarea exporturilor de brânză a scăzut de la 45 milioane de lire sterline la 7 milioane, iar producătorii de ciocolată au reuşit să exporte produse în valoare de doar 13 milioane de lire sterline, comparativ cu peste 41 milioane cât înregistrau înainte de Brexit.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În ceea ce priveşte exporturile de somon sau carne de vită, acestea aproape au dispărut complet din peisaj, după ce au înregistrat scăderi de 98% şi, respectiv, 92%.

Colapsul înregistrat de UK în materie de comerţ de produse agroalimentare se datorează atât Brexitului cât şi cererii scăzute din partea industriei HORECA din UE ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Aproape trei sferturi din vehiculele europene care intră în UK se întorc goale pe continent

Conform datelor institutului de statistică din Marea Britanie, comerţul de produse dintre UK şi UE a scăzut în luna ianuarie cu 40,7%, comparativ cu luna decembrie a anului 2020.

Per total, UK a reuşit să exporte produse alimentare şi băuturi în valoare de 256 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1 miliard de lire, cât înregistra în urmă cu un an – o scădere de 75,5%.

Pe lângă prăbuşirea exporturilor, în jur de 65-75% dintre vehiculele europene care au intrat în țară s-au întors goale pentru că nu existau bunuri pe care acestea să le ducă pe continent. Acest lucru s-a întâmplat fie din cauza întârzierilor produse de partea britanică, fie pentru că unele companii au renunțat la exporturile spre Europa din cauza birocrației și costurilor impuse de Brexit. Remarcăm că și Exporturile britanice de alimente şi băuturi către UE au scăzut cu 75,5% în ianuarie.

De asemenea, micile firme care au prosperat când UK era parte a Uniunii, spun acum că exporturile pe continent nu mai au niciun viitor din cauza costurilor uriaşe.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Veronica Mihailov-Moraru: Am discutat mai multe opțiuni

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura...

Țara cu cel mai mare număr de miliardari din lume. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite Nexta.ro. Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia. În...

Atacuri masive rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene, lângă Dnipro, „obiective vitale ale populaţiei”

Obiective de infrastructură critică au fost lovite de forțele ruse în apropierea orașului Dnipro. Sunt atacuri împotriva infrastructurii energetice a țării, care durează de săptămâni. Atacurile rusețti s-au produs vineri dimineață, în districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica