Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Legea privind produsele petroliere. Deocamdată, deputații s-au limitat la controlul prețurilor pentru benzină și motorină, dar nu este exclus ca în lectură finală să apară și amendamentul ce prevede plafonarea prețurilor și pentru gazul lichefiat.
Nicolae Eșanu declară că pe termen mediu și lung, aceasta abordare este catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață.
”Deși nu sunt pe deplin convins, accept totuși că pe termen scurt controlul de către stat a prețurilor pare să fie justificat prin scopul urmărit – protecția celor vulnerabili. Dar pe termen mediu și lung, această abordare este, după mine, catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață. Și, cât nu ar părea de paradoxal, primele victime sunt anume cei care chipurile se dorește să fie protejați. Înțeleg că ar fi naiv să cred că se va renunța prea curând la asemenea practici populiste, dar cred că este necesar, cel puțin, să se arate clar că atât elita politică cât și guvernarea înțelege problema – să se declare ferm despre intenția de a renunța la asemenea practici și să fie create sau consolidate instrumentele specifice economiei de piață care ar combate practicile de manipulare a preturilor.
Poate în primul rând, de elaborat mecanisme eficiente de protecție a celor vulnerabili, astfel încât să nu mai fie necesar de intervenit pe post de pompieri cu masuri populiste”, constată Nicolae Eșanu.
Ion Chicu, fostul prim-ministru declară că ”Populismul va costa cel mai mult. Desigur, ca de obicei, pe cei mai vulnerabili… Iar de la controlul prețurilor vor câștiga, ca de obicei, doar “controlorii”. Cea mai recomandată măsură pentru noi este…”interzicerea prin lege a greblelor”. Oricum, nimic nu ne învață.
Totodată, expertul economic Oleg Tofilat spune că ”din considerente economice, limitarea de către stat a preturilor, este un mecanism util exclusiv pentru piețele unde nu este destulă competiție și unde privatul se descurcă mai bine decât sectorul public. De exemplu – tarifele aeroportuare sau costul energiei electrice.
Nu se face limitare a prețurilor pentru a proteja pe nevoiași – pentru că efectul invers este iminent. Anume iminent, nu posibil și nu probabil”, notează Tofilat.
@omniapres.md