Ion Chicu: Populismul ne va costa cel mai mult

spot_img

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Legea privind produsele petroliere. Deocamdată, deputații s-au limitat la controlul prețurilor pentru benzină și motorină, dar nu este exclus ca în lectură finală să apară și amendamentul ce prevede plafonarea prețurilor și pentru gazul lichefiat.

Nicolae Eșanu declară că pe termen mediu și lung, aceasta abordare este catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață.

”Deși nu sunt pe deplin convins, accept totuși că pe termen scurt controlul de către stat a prețurilor pare să fie justificat prin scopul urmărit – protecția celor vulnerabili. Dar pe termen mediu și lung, această abordare este, după mine, catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață. Și, cât nu ar părea de paradoxal, primele victime sunt anume cei care chipurile se dorește să fie protejați. Înțeleg că ar fi naiv să cred că se va renunța prea curând la asemenea practici populiste, dar cred că este necesar, cel puțin, să se arate clar că atât elita politică cât și guvernarea înțelege problema – să se declare ferm despre intenția de a renunța la asemenea practici și să fie create sau consolidate instrumentele specifice economiei de piață care ar combate practicile de manipulare a preturilor.

Poate în primul rând, de elaborat mecanisme eficiente de protecție a celor vulnerabili, astfel încât să nu mai fie necesar de  intervenit pe post de pompieri cu masuri populiste”, constată Nicolae Eșanu.

Ion Chicu, fostul prim-ministru declară că ”Populismul va costa cel mai mult. Desigur, ca de obicei, pe cei mai vulnerabili… Iar de la controlul prețurilor vor câștiga, ca de obicei, doar “controlorii”. Cea mai recomandată măsură pentru noi este…”interzicerea prin lege a greblelor”. Oricum, nimic nu ne învață.

Totodată, expertul economic Oleg Tofilat spune că ”din considerente economice, limitarea de către stat a preturilor, este un mecanism util exclusiv pentru piețele unde nu este destulă competiție și unde privatul se descurcă mai bine decât sectorul public. De exemplu – tarifele aeroportuare sau costul energiei electrice.

Nu se face limitare a prețurilor pentru a proteja pe nevoiași – pentru că efectul invers este iminent. Anume iminent, nu posibil și nu probabil”, notează Tofilat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica