Ion Chicu: Populismul ne va costa cel mai mult

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Legea privind produsele petroliere. Deocamdată, deputații s-au limitat la controlul prețurilor pentru benzină și motorină, dar nu este exclus ca în lectură finală să apară și amendamentul ce prevede plafonarea prețurilor și pentru gazul lichefiat.

Nicolae Eșanu declară că pe termen mediu și lung, aceasta abordare este catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

”Deși nu sunt pe deplin convins, accept totuși că pe termen scurt controlul de către stat a prețurilor pare să fie justificat prin scopul urmărit – protecția celor vulnerabili. Dar pe termen mediu și lung, această abordare este, după mine, catastrofală, și o dovadă clară a încălcării de către stat a regulilor economiei de piață. Și, cât nu ar părea de paradoxal, primele victime sunt anume cei care chipurile se dorește să fie protejați. Înțeleg că ar fi naiv să cred că se va renunța prea curând la asemenea practici populiste, dar cred că este necesar, cel puțin, să se arate clar că atât elita politică cât și guvernarea înțelege problema – să se declare ferm despre intenția de a renunța la asemenea practici și să fie create sau consolidate instrumentele specifice economiei de piață care ar combate practicile de manipulare a preturilor.

Poate în primul rând, de elaborat mecanisme eficiente de protecție a celor vulnerabili, astfel încât să nu mai fie necesar de  intervenit pe post de pompieri cu masuri populiste”, constată Nicolae Eșanu.

Ion Chicu, fostul prim-ministru declară că ”Populismul va costa cel mai mult. Desigur, ca de obicei, pe cei mai vulnerabili… Iar de la controlul prețurilor vor câștiga, ca de obicei, doar “controlorii”. Cea mai recomandată măsură pentru noi este…”interzicerea prin lege a greblelor”. Oricum, nimic nu ne învață.

Totodată, expertul economic Oleg Tofilat spune că ”din considerente economice, limitarea de către stat a preturilor, este un mecanism util exclusiv pentru piețele unde nu este destulă competiție și unde privatul se descurcă mai bine decât sectorul public. De exemplu – tarifele aeroportuare sau costul energiei electrice.

Nu se face limitare a prețurilor pentru a proteja pe nevoiași – pentru că efectul invers este iminent. Anume iminent, nu posibil și nu probabil”, notează Tofilat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica