Chicu recunoaște: Guvernele de la Chișinău au solicitat repetat negocierea și semnarea Protocolului 6 cu România

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro și-a încetat valabilitatea duminică, 28 martie 2021.

România acuză Republica Moldova și nu mai vrea să ajute Republica Moldova de aceea, a venit cu un comunicat unde declară că ”În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Într-o postare pe o rețea de socializare, președintele țării, Maia Sandu, precizează că Moldova a ratat 60 de milioane de euro.

“Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

Liderul Pro Moldova, deputatul Andrian Candu, o acuză pe Maia Sandu

Liderul Pro Moldova, deputatul Andrian Candu, o acuză pe Maia Sandu că s-ar face vinovată de ratarea celor 60 milioane de euro din partea României. Candu spune că Acordul între România şi Moldova în acest sens nu a putut fi semnat din cauză că Guvernul interimar nu avea împuternicirile necesare. Candu a accentuat că deputaţii Pro Moldova au propus o iniţiativă legislativă care să rezolve această probleme, însă Parlamentul nu ar fi sprijinit-o.

„60 milioane de euro, atât a ratat fiecare dintre voi în urma necunoaşterii atribuţiilor de către preşedinta Maia Sandu şi nedorinţei consecvente a oamenilor lui Dodon&Sandu şi a sateliţilor lor din Parlament, inclusiv PDM şi PPDA, de a compensa aceste lacune prin votarea proiectului PRO de acordare a competenţei de semnare şi negociere a acordurilor pentru Guvernul interimar”, a scris Andrian Candu pe Facebook.

Dacă nu va fi un asemenea comunicat, o să vin eu cu detalii, inclusiv despre rolul asministrației Sandu în acest proces.

Fostul premier, Ion Chicu a scris că ”pe Maia Sandu în primele 100 de zile de mandat nu poți să te superi. Și nici critica. Trebuie să respectăm măcar cele mai simple reguli de comportament. Deși minciuna pare să fie îndeletnicirea preferată a administrației actuale din spatele “gardului căzător”, o să mă abțin și de data asta să reacționez la aberații de genul “guvernul Chicu a refuzat semnarea Protocolului…”

Voi veni cu o reacție după ce va apărea comunicatul guvernului interimar (sper să fie un asemenea comunicat). Dacă nu va fi un asemenea comunicat, o să vin eu cu detalii, inclusiv despre rolul asministrației Sandu în acest proces.

Rog jurnaliștii care mi-au cerut reacție la declarația de duminică seara a Maiei Sandu, să-i solicite dumneaei dovada documentală a “refuzului guvernului Chicu”…

Guvernele de la Chișinău, inclusiv cel condus de actualul președinte, au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6. Ultimul guvern (Chicu) a solicitat de 2 ori…”

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica