Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. .
„În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării”, comunică Sandu.
Fostul premier Ion Chicu se întreabă – ”Ce poate fi mai de ajutor fermierilor, decât interzicerea exportului de produse agricole?
Ce poate fi mai atractiv pentru investitori, decât intervenția brutală a statului în relațiile comerciale externe?
Ce poate fi mai încurajator pentru antreprenori, decât implicarea conducătorilor statului în redistribuirea unor piețe?
Sugerez jurnaliștilor economici să-l contacteze pe Ruben Atoyan de la FMI să-l întrebe cum cataloghează instituția asemenea “solicitări geniale”… In paralel, sugerez jurnaliștilor economici să studieze Acordul semnat între RM și FMI în aprilie 2020, votat în Parlament inclusiv și de deputații PAS, prin care țara a primit 234 mln. USD, ca să înțeleagă cât ar costa țara prima “soluție” economică pregătită și înaintată de Maia Sandu în 3 luni de zile…”
Și Ion Perju, ministrul Agriculturii a venit cu o precizarea, după ce președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să impună restricții privind exportul de grâu din rezervele de stat
”Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborare şi înaintare a propunerilor la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare. Menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia”, a conchis Ion Perju.
@omniapres.md