Durlesteanu: Situatia macroeconomică a primelor economii din lume ne inspiră optimism și încredere

Mariana Durlesteanu prezintă cifre despre situatia macroeconomică a primelor economii din lume care inspiră optimism și încredere în redresarea economiei mondiale.

▪️ Germania: datele preliminare privind inflația din martie au fost în concordanță cu așteptările, confirmând accelerarea inflației observată de la începutul anului.
Inflația generală a accelerat cu 0,4 puncte procentuale până la 1,7%, inflația de bază de la 1,6% la 2%.
Pe de altă parte, prețurile de import au crescut mai brusc decât era de așteptat, în creștere cu 1,7% pe an în februarie (consens: + 1,1%; anterior: + 1,2%).

▪️ Zona euro: indicatorul sentimentului economic (ESI) s-a îmbunătățit brusc în martie, în creștere cu 7,6 puncte, până la 101,0. Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, indicele a revenit peste media sa pe termen lung.

Privind detaliile, încrederea industriei a crescut pentru a patra lună consecutivă (în creștere cu 5,1 puncte), datorită evoluțiilor pozitive ale tuturor componentelor sale.

Încrederea în servicii a crescut brusc (în creștere cu 7,7 puncte), înregistrând prima îmbunătățire pronunțată din septembrie, determinată de așteptările cererii mult mai optimiste.
În cele din urmă, încrederea consumatorilor sa consolidat (cu 4 puncte în sus).

▪️ Franța: încrederea gospodăriilor sa îmbunătățit ușor în martie. La 94, indicele sintetic sa îmbunătățit cu 3 puncte, dar rămâne sub media sa pe termen lung. Balanța de opinii privind următoarea situație financiară de 12 luni sa îmbunătățit cu 4 puncte, revenindu-și peste media pe termen lung. Balanța de opinii privind situația financiară din ultimele 12 luni sa îmbunătățit ușor, menținându-se peste media sa pe termen lung.

▪️ Statele Unite: indicele prețurilor casei Case Shiller a crescut cu 1,2% lunar și cu 11,1% anual în ianuarie. Surpriză uriașă în ceea ce privește indicele de încredere al consumatorilor de la Conference Board, care a înregistrat cea mai mare creștere a MdM în ultimii 18 ani, crescând cu 19,7 puncte până la 109,7 în martie. Indicele situației actuale a crescut cu 20,4 puncte, indicele așteptărilor cu 18,7 puncte.

▪️ Japonia: Producția industrială a ieșit mai slabă decât se aștepta în februarie (estimare rapidă), cu o scădere de 2,1% pentru luna respectivă (consens -1,3% după + 4,3%).

▪️ China: PMI oficial (NBS) din martie a ieșit peste așteptări: PMI de producție a ieșit la 51,9 (consens 51,2, după 50,6). PMI neproductiv (inclusiv construcții) a sărit la 56,3 după 51,4 (consens 52,0), cel mai înalt nivel de la noiembrie trecut (56,4).

Comunicăm