Durlesteanu: Situatia macroeconomică a primelor economii din lume ne inspiră optimism și încredere

Mariana Durlesteanu prezintă cifre despre situatia macroeconomică a primelor economii din lume care inspiră optimism și încredere în redresarea economiei mondiale.

▪️ Germania: datele preliminare privind inflația din martie au fost în concordanță cu așteptările, confirmând accelerarea inflației observată de la începutul anului.
Inflația generală a accelerat cu 0,4 puncte procentuale până la 1,7%, inflația de bază de la 1,6% la 2%.
Pe de altă parte, prețurile de import au crescut mai brusc decât era de așteptat, în creștere cu 1,7% pe an în februarie (consens: + 1,1%; anterior: + 1,2%).

▪️ Zona euro: indicatorul sentimentului economic (ESI) s-a îmbunătățit brusc în martie, în creștere cu 7,6 puncte, până la 101,0. Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, indicele a revenit peste media sa pe termen lung.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Privind detaliile, încrederea industriei a crescut pentru a patra lună consecutivă (în creștere cu 5,1 puncte), datorită evoluțiilor pozitive ale tuturor componentelor sale.

Încrederea în servicii a crescut brusc (în creștere cu 7,7 puncte), înregistrând prima îmbunătățire pronunțată din septembrie, determinată de așteptările cererii mult mai optimiste.
În cele din urmă, încrederea consumatorilor sa consolidat (cu 4 puncte în sus).

▪️ Franța: încrederea gospodăriilor sa îmbunătățit ușor în martie. La 94, indicele sintetic sa îmbunătățit cu 3 puncte, dar rămâne sub media sa pe termen lung. Balanța de opinii privind următoarea situație financiară de 12 luni sa îmbunătățit cu 4 puncte, revenindu-și peste media pe termen lung. Balanța de opinii privind situația financiară din ultimele 12 luni sa îmbunătățit ușor, menținându-se peste media sa pe termen lung.

▪️ Statele Unite: indicele prețurilor casei Case Shiller a crescut cu 1,2% lunar și cu 11,1% anual în ianuarie. Surpriză uriașă în ceea ce privește indicele de încredere al consumatorilor de la Conference Board, care a înregistrat cea mai mare creștere a MdM în ultimii 18 ani, crescând cu 19,7 puncte până la 109,7 în martie. Indicele situației actuale a crescut cu 20,4 puncte, indicele așteptărilor cu 18,7 puncte.

▪️ Japonia: Producția industrială a ieșit mai slabă decât se aștepta în februarie (estimare rapidă), cu o scădere de 2,1% pentru luna respectivă (consens -1,3% după + 4,3%).

▪️ China: PMI oficial (NBS) din martie a ieșit peste așteptări: PMI de producție a ieșit la 51,9 (consens 51,2, după 50,6). PMI neproductiv (inclusiv construcții) a sărit la 56,3 după 51,4 (consens 52,0), cel mai înalt nivel de la noiembrie trecut (56,4).

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica