Durlesteanu: Situatia macroeconomică a primelor economii din lume ne inspiră optimism și încredere

spot_img

Mariana Durlesteanu prezintă cifre despre situatia macroeconomică a primelor economii din lume care inspiră optimism și încredere în redresarea economiei mondiale.

▪️ Germania: datele preliminare privind inflația din martie au fost în concordanță cu așteptările, confirmând accelerarea inflației observată de la începutul anului.
Inflația generală a accelerat cu 0,4 puncte procentuale până la 1,7%, inflația de bază de la 1,6% la 2%.
Pe de altă parte, prețurile de import au crescut mai brusc decât era de așteptat, în creștere cu 1,7% pe an în februarie (consens: + 1,1%; anterior: + 1,2%).

▪️ Zona euro: indicatorul sentimentului economic (ESI) s-a îmbunătățit brusc în martie, în creștere cu 7,6 puncte, până la 101,0. Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, indicele a revenit peste media sa pe termen lung.

Privind detaliile, încrederea industriei a crescut pentru a patra lună consecutivă (în creștere cu 5,1 puncte), datorită evoluțiilor pozitive ale tuturor componentelor sale.

Încrederea în servicii a crescut brusc (în creștere cu 7,7 puncte), înregistrând prima îmbunătățire pronunțată din septembrie, determinată de așteptările cererii mult mai optimiste.
În cele din urmă, încrederea consumatorilor sa consolidat (cu 4 puncte în sus).

▪️ Franța: încrederea gospodăriilor sa îmbunătățit ușor în martie. La 94, indicele sintetic sa îmbunătățit cu 3 puncte, dar rămâne sub media sa pe termen lung. Balanța de opinii privind următoarea situație financiară de 12 luni sa îmbunătățit cu 4 puncte, revenindu-și peste media pe termen lung. Balanța de opinii privind situația financiară din ultimele 12 luni sa îmbunătățit ușor, menținându-se peste media sa pe termen lung.

▪️ Statele Unite: indicele prețurilor casei Case Shiller a crescut cu 1,2% lunar și cu 11,1% anual în ianuarie. Surpriză uriașă în ceea ce privește indicele de încredere al consumatorilor de la Conference Board, care a înregistrat cea mai mare creștere a MdM în ultimii 18 ani, crescând cu 19,7 puncte până la 109,7 în martie. Indicele situației actuale a crescut cu 20,4 puncte, indicele așteptărilor cu 18,7 puncte.

▪️ Japonia: Producția industrială a ieșit mai slabă decât se aștepta în februarie (estimare rapidă), cu o scădere de 2,1% pentru luna respectivă (consens -1,3% după + 4,3%).

▪️ China: PMI oficial (NBS) din martie a ieșit peste așteptări: PMI de producție a ieșit la 51,9 (consens 51,2, după 50,6). PMI neproductiv (inclusiv construcții) a sărit la 56,3 după 51,4 (consens 52,0), cel mai înalt nivel de la noiembrie trecut (56,4).

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

BREAKING NEWS! Merele din Moldova sunt interzise în Federația Rusă

Merele din Republica Moldova, interzise din nou în Federația Rusă din 4 decembrie, a anunțat instituția de stat de la Moscova, responsabilă de domeniul respectiv. Serviciul Federal pentru Supravegherea Sanitară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a emis un anunț oficial prin care revine la restricțiile...

Ilan Șor: Gazul se află practic la graniță, dar autoritățile refuză să-i permită să treacă din cauza lipsei dorinței de a ușura viața oamenilor

Ilan Șor declară ca autoritățile demonstrează încă o dată că sunt împotriva poporului și acționează ilegal. Vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor. Iarna pentru locuitorii Găgăuziei și instituțiile autonomiei ar fi putut începe cu prețuri reduse la gaz - 10 lei pe metru cub....

Ion Chicu: Suma alocată pentru drumuri este de 2 ori mai mică decât în 2020 și asta pentru ca Maia Sandu să-și satisfacă țâfna

Ex Prim-ministrul, Ion Chicu, declară că pentru ca Maia Sandu să-și satisfacă "poftele", țâfna în afară de majorarea impozitelor, va mai împrumuta și aproape 16 miliarde de lei ... Potrivit lui Ion Chicu, suma alocată pentru întreținerea și reparația drumurilor în 2024 este mai mică...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica