Dungaciu: Din păcate, Maia Sandu a făcut două greșeli majore

Dan Dungaciu consideră că Maia Sandu a făcut două greșeli majore.

Una, din confuzie de planuri, după alegerea Maiei Sandu, în funcția de președinte – o alegere fără precedent – cel mai votat om politic din Republica Moldova.

Acolo s-a greșit și s-a confundat planurile. Din păcate, Maia Sandu după ce a câștigat alegerile prezidențiale, cercul ei de apropiați nu au înțeles foarte bine că urmează să câștige un război politici, dar ei au intrat într-o dispută juridică la vremea respectivă, care a transmis un semnal de slăbiciune și total inadecvat, a declarat Dungaciu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, cu Alex Cozer, la Jurnal TV.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

A doua greșeală strategică a fost faptul că s-a transmis mesajul că Maia Sandu și PAS sunt atât de puternici că nu mai au nevoie de ajutoare – mergem singuri la alegeri. Și asta, înainte de a se decide că vor fi alegeri anticipate.

Din nefericire, ca partida proeuropeană să aibă majoritate a peste 50%, adică, să poată guverna, există două soluții teoretice la acest moment – partidul PAS să obțină peste 50 % sau, printr-un miracol, să se coalizeze într-un soi de Alianță pentru Integrare Europeană.

Nu este clar deloc dacă una din aceste soluții sunt reale la moment.

Din păcate, vom ajunge să avem, dacă vor fi alegeri anticipate, să avem un parlament mai reprezentativ pentru societatea moldovenească, dar nu neapărat, mai bine așezat pe direcția care a semnalat-o victoria Maiei Sandu.

Acesta este marele risc care face să ne întoarcem fie la 2019, când Occidentul și Estul își vor da mâna pentru Republica Moldova sau se va merge pe o confruntare geopolitică între Vest și Est în Moldova.

Nu uitați că aceste alegeri anticipate se vor face în contextul când Statele Unite face o presiune pe Federația Rusă. .. Pe fonul unei acutizări de discuții geopolitice, cred că Maia Sandu are nevoie de mai mulți aliați.

Nu avem nici o garanție că în acest moment PAS va câștiga peste 50 %, după această criză de două luni

Înțelepciune ar fi să găsească aliați.

Sentimentul pe care îl am, este că e mult mai greu să găsești aliați acum, decât s-ar fi putut face imediat după alegerile prezidențiale.

Sentimentul meu este că există o lipsă de viziune politică, cuplată cu un soi de orgoliu nemăsurat, care a funcționat după alegerile prezidențiale, constată Dan Dungaciu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica