Morawiecki, Orban și Salvini au pus bazele unui „bloc politic pro-Putin”

Primi-miniştrii ungar, polonez şi italian au pus joi, la Budapesta, bazele unei alianţei conservatoare, fără a menţiona însă, în această etapă, o reorganizare a grupurilor în Parlamentul European, transmite AFP, citată de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a salutat, la încheierea întâlnirii, „primul pas al unui drum lung împreună”.

„Am fost de acord să continuăm colaborarea. Ne vom întâlni în mai, fie la Roma, fie la Varşovia, data va depinde de pandemie”, a declarat Orban în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Alături de el, Matteo Salvini, liderul formaţii italiene de extremă dreaptă Liga, a vorbit despre un „drum care începe astăzi şi care va continua în mai multe etape în diferite capitale europene, extinzând grupul”.

„O integrare europeană care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul”, apărarea valorilor „tradiţionale”

„Ne prezentăm ca nucleul istoric şi fondator” al acestei alianţe, cu „obiectivul de a fi primii în Europa”, a adăugat Salvini, promiţând „speranţă” după „cea mai întunecată şi cea mai obscură perioadă de după război”.

Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este vorba despre „reprezentarea unui spectru larg de opinii şi oameni”.

Acesta a susţinut „o integrare europeană (…) care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul”, apărarea valorilor „tradiţionale”.

Aceasta a fost prima întâlnire după ce partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a întors spatele Partidului Popular European (PPE, dreapta). Cei trei lideri au în comun opoziţia faţă de Comisia Europeană cu privire la statul de drept şi respectarea dreptului la azil, dar şi neapartenenţa la PPE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *