Ce spune Chicu despre vânzarea pământului agricol străinilor?

spot_img

Actorii internaționali insistă în anumite țări asupra liberalizării pieței funciare, cu posibilitatea ca străinii să poată cumpăra pământ. Dvs. ce părere aveți – sunteți de acord sau sunteți contra unei asemenea reforme? Aceasta și alte întrebări au fost puse fostului premier Ion Chicu în cadrul unei discuții la Centrul de Presă al Agenției Sputnik Moldova.

Ion Chicu a declarat că ”în general, dacă vorbim ca partid de dreapta, cu abordări liberale – cu cât mai multă libertate în activitățile economice, cu atât mai bine.

Dacă vorbim, totuși, de terenurile agricole, eu nu cred că la etapa actuală această este o idee bună. Cred că la etapa următorilor 5-10 ani, prioritatea Republicii Moldova sau setea Republicii Moldova pentru investiții masive, nu este pentru prelucrarea pământului, asta nu ar genera un salt economic. Noi așteptăm investiții mari, străine, suntem gata să creăm orice condiții favorabile, dar în domenii și sectoare care constituie și generează valoare adăugată foarte înaltă.

Creșterea grâului și vinderea de pe teren la portul din Giurgiulești, aceasta nu este economie cu plus valoare, aceasta este o economie naturală.

Noi oferim orice condiții pentru un investitor străin, de exemplu, dacă se duce lângă acel teren și face o fabrică de prelucrare. Acolo deja e valoare adăugată și aici oferim toate condițiile. Dar, noi nu trebuie să fim naivi și să credem că businessul care prezintă interes pentru țară și generează valoare adăugată, e creșterea grâului.

De aceea, nu vedem nici un sens pentru a oferi, de exemplu, posibilitatea străinilor să procure pământul agricol. Aceasta este o facilitate pentru dânșii, un drept, dar din punct de vedere național, aceasta nu reprezintă un aport substanțial în creșterea economică. Cu atât mai mult că acest subiect provoacă unele disensiuni.

Ion Chicu dezvăluie cum s-a decis ca ajutorul umanitar din România să fie întâmpinat la Telecentru

Eu vă spun ca economist – nu văd acum nici un raționament, din punct de vedere al asigurării unui salt economic, faptul că se va procura sau nu pământul. Cred că în Republica Moldova sunt mulți care doresc să cumpere pământuri, dar ei au alte impedimente – sunt terenuri răzlețite, parcelate și nu le pot ușor consolida. Iată aici trebuie de mai lucrat.

Aș vrea să le oferim condiții favorabile pentru toți investitorii – fie locali, în primul rând, fie celor străini, pentru ramuri care generează valoare adăugată. Creșterea grâului, porumbului și a altor produse agricole și exportul lor, pur și simplu, ca materie primă, iar pe urmă noi procurăm de peste hotare ceea ce s-a produs din materia noastră primă, este o naivitate crasă și noi trebuie cât mai repede să plecăm de la acest model, a mai declarat Ion Chicu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica